Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na operu do Šárky, za jídlem do Zlína

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První zářijový víkend se můžete vydat na nejrůznější kulturní, sportovní i gastronomické akce. V pražské Šárce se odehraje opera Dvě vdovy, na Trojském zámku gastronomický festival plný dobrého jídla i pití. Podobně laděná akce čeká také ve Zlíně, kam dorazí například i kuchaři Zdeněk Pohlreich či Jan Punčochář.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte si do Zlína na gastronomický Garden food festival. Ilustrační foto

Článek
Praha

Automobilový festival

O víkendu proběhne již 5. ročník největší motoristické výstavy v Česku. Akce je zaměřená na sportovní a upravené vozy a bude se konat na výstavišti PVA Expo Praha v Letňanech. Program zaujme nejen automobilové fandy, ale i širokou veřejnost. Kromě dvou hlavních kategorií bude část výstavy věnována i osobním vozům se sportovním akcentem. Více informací zde.

Opera v Šárce

Patříte-li k příznivcům vysoké kultury, dorazte v sobotu do přírodního amfiteátru v Šárce, kde se představí opera Dvě vdovy od Bedřicha Smetany. Na místě bude orchestr, sbor i balet. Vstup je zdarma, začíná se ve 14:00 hodin. Více zde.

Gastro na zámku

V zahradách Trojského zámku se v oba víkendové dny uskuteční festival jídla a pití Foodparade 2016. Na návštěvníky čekají desítky stánků s těmi nejlepšími dobrotami, každá z restaurací představí své degustační menu. Akci doprovází soutěž o ceny v minimální výši 50 000. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Po hmatu

Pokud toužíte po netradičním zážitku, dorazte v sobotu na otevření hmatové stezky v Měšicích. Cesta vede mezi kmeny stromů, má přemostění příkopu či schody. Součástí akce bude i takzvaná bosá dílna, kde bude možnost chůze po střepech či prezentace bosé obuvi. V odpoledních hodinách se na zámecké louce bude konat koncert žesťového kvintetu. Začíná se v 14:00 hodin. Více zde.

Cukrovary v obrazech

Od soboty až do 15. listopadu se v Dobrovickém muzeu uskuteční výstava Cukrovary a cukrovarníci v obrazech. Ta představí tradiční český obor - výrobu cukru. Na návštěvníky čekají kresby, malby i grafiky. V sobotu se od 15:00 hodin uskuteční komentovaná prohlídka. Více podrobností najdete zde.

Jihočeský kraj

Kaprobraní

Jižní Čechy jsou krajem rybníků a jejich „obyvatelé“ budou předmětem akce, která se v sobotu uskuteční v Lomnici nad Lužnicí. Tradiční akce Kaprobraní nabídne ochutnávky, soutěže či přednášky. Začíná se už v 7:00 hodin. Kompletní program najdete zde.

Plzeňský kraj

Kuchařská show

Pokud si chcete dopřát dobré jídlo, navštivte v sobotu 5. ročník gastronomické akce Plzeňská vařečka. Program, který potrvá 12 hodin, přinese kromě skvělých pochoutek a pití také show předních českých kuchařů, barmanů či baristů, vrcholem bude show Jaroslava Sapíka. Doprovodný program doplní hudební například vystoupení libereckého rapera Lipa. Akce se koná na prostranství U Sv. Jiří. Více naleznete zde.

Karlovarský kraj

Do nepřístupných prostor

V rámci Dnů evropského dědictví se o víkendu otevírají brány nejrůznějších architektonických, technických či sakrálních památek a dalších prostor, které bývají běžně i zcela nepřístupné. V Karlových Varech se můžete vydat do Obory Linhart, na Vyhlídku Karla IV., program prvního víkendu bude doplněn také audiovizuální show, která představí největšího českého panovníka. Více naleznete zde.

Ústecký kraj

Jeníkovský triatlon

Přijďte v sobotu pokořit své limity a zúčastněte se triatlonu, který se uskuteční v severočeském Jeníkově. Můžete soutěžit jako jednotlivci nebo i ve štafetě. Závodit může úplně každý, délky tras jsou jednotné - plavání na 700 metrů, cyklistika na 32 kilometrů a běh na 6,4 kilometru. Více informací o akci najdete zde.

Liberecký kraj

Jizerská padesátka

Zimní varianta Jizerské padesátky na běžkách bude ještě chvíli odpočívat. V září se můžete vydat na její běžeckou verzi. Připraveny jsou tři trasy o délce 50, 23 a 12 kilometrů. První tři závodníci obdrží věcné ceny. Přijďte se proběhnout zelenými lesy dříve, než se zahalí do barev podzimu. Více o akci najdete zde.

Královéhradecký kraj

Přehlídka letounů

O víkendu se na letiště v Hradci Králové koná největší letecká přehlídka a soutěž vojenských bojových letounů v Česku. Své umění přijedou představit letecké posádky z mnoha zemí světa. K vidění budou také vrtulová letadla či vrtulníky, jedná se už o 23. ročník této akce. Přichystána je atraktivní podívaná na nebi i na zemi. Podrobnosti zde.

Pardubický kraj

Chrudimská desítka

V neděli můžete poměřit své síly s ostatními účastníky závodu Chrudimská desítka. Akce startuje v historickém centru Chrudimi a vede skrze starou část města. Závod doprovodí kulturní i gastronomický program. Více informací najdete zde.

Vysočina

Procházka Vysočinou

Nejvýše položená vesnice na Vysočině, Studnice, bude v sobotu hostit vycházku okolím Nordic walking tour. Objevte nová místa na zhruba 10kilometrové trase. Vyráží se od turistické chaty Studnice, cesta povede skrz Žďárské vrchy, Pasecké skály či Podmedlovský mlýn. Vyráží se v dopoledních hodinách, více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Bylinkové slavnosti

V neděli se v Čejkovicích u Hodonína uskuteční bylinkové slavnosti, tentokrát ve znamení kurkumy. Zažijte den plný radosti, ochutnávek, vůní i zajímavých přednášek. Můžete se zúčastnit prohlídky ve výrobě bio čajových nálevových sáčků, kulturní program obstará například divadelní představení. Začíná se v 10:30. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Jesenické dožínky

První zářijový víkendu bude v Bělé pod Pradědem patřit tradičním dožínkám. Zahajovací průvod doprovodí krojované soubory, koňská spřežení, cimbálová muzika a krojovaná družina. Mimo to jsou připraveny i soutěže pro dospělé, do pozdních hodin pak bude pokračovat zábava s hudbou. Stánky nabídnou regionální potraviny i produkty místních řemeslníků a výrobců. Více zde.

Zlínský kraj

Zahradní festival jídla

O víkendu se ve Zlíně hlady trápit nebudete. Koná se tam totiž Garden food festival, který přinese samé vybrané pochoutky a také skvělé hosty, mezi nimiž bude figurovat například Zdeněk Pohlreich či Jan Punčochář. V zámeckém parku naleznete stánky s vegetariánskými jídly, regionálními potravinami, sladkostmi či zmrzlinami. V sobotu začíná akce v 10:00 hodin a končí v 19:00 hodin, v neděli se uzavírá o hodinu dříve. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Gulášové slavnosti

Každý máme ten „svůj“ recept na guláš. Pokud se však nechcete omezovat stereotypy, přijďte na Gulášové slavnosti ve Štramberku, kde se uskuteční 2. ročník soutěže o tuto nejlépe uvařenou klasiku. Pokud máte odvahu, můžete se sami přihlásit a porovnat svůj kuchařský um s ostatními účastníky. Od 14:00 pak proběhne degustace a hned po ní vyhlášení výsledků. Akci zakončí od 18:00 hodin večer s bigbítovou kapelou. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám