Hlavní obsah

Pohřebiště lodí v Austrálii je potápěčským rájem

Novinky, mšv

Na první pohled se zdá, jako by se v australském zálivu Moreton stala nehoda. Podél pobřeží vystupují z azurového moře velmi zřetelné obrysy lodí. Zdejší vody jsou totiž jedním z mnoha míst na světě, kterým se říká lodní hřbitovy, kam se svážejí vraky k postupnému rozkladu. Některá plavidla tu ale skutečně ztroskotala. Dnes přitahují hlavně potápěče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřebiště lodí u australského pobřeží nabízí nevšední zážitky pro potápěčeVideo: Caters News, AP

 
Článek

V zálivu, který omývá i břehy nedaleké metropole Brisbane, leží údajně na sto vraků. A podél celého pobřeží státu Queensland jich je až tisíc, ale velká řada z nich ještě možná ani nebyla objevena. Postupným rozkladem lodě mizí nebo obrůstají mořskými mechy a travinami.

Zdejší vraky lákají především na potápění a šnorchlování, těm nejslavnějším lodím se říká Tangalooma podle stejnojmenného prázdninového rezortu, který na ostrově Moreton leží. Dohromady jich je patnáct a byly potopeny úmyslně, aby vytvořily ochrannou stěnu pro menší plavidla. Díky průzračné vodě mohou potápěči spatřit mnoho, průměrná hloubka zde dosahuje dvou až deseti metrů.

Kromě samotných vraků je oblast dobrá i k pozorování mořské fauny.

S potápěním plavidel se zde začalo v roce 1963, kdy zde skupinka majitelů lodí chtěla vybudovat přístaviště pro bezpečné přistávání. Stěna, která má rozbíjet vlny, je pravda trochu netradiční, ale na druhou stranu přitahuje opravdu mnoho cestovatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám