Hlavní obsah

Drábské světničky jsou skvělým vyhlídkovým bodem

Novinky, mšv

Původně se jednalo o skalní hrad stavěný na pískovcových blocích. Dnes už z Drábských světniček v Českém ráji mnoho nezbylo. I přesto je odsud nádherný výhled do krajiny, který sem přitahuje mnohé turisty. Při dobré viditelnosti se dá dohlédnout až na liberecký Ještěd.

Z Drábských světniček lze dohlédnout až na Ještěd Video: Novinky

 
Článek

Drábské světničky byly vybudovány na izolovaných pískovcových blocích o výšce zhruba 15 metrů. Jejich dominantou byla mohutná věž chránící vstup na padacím mostě.

„Původně se jednalo o obranné hrady, které chránily stezky. Později se zde začala vyskytovat i husitská vojska, která zimovala u blízkého hradu Valečov. V jedné ze zdejších místností je pozůstatek oltáře se znakem kalichu,“ říká Jan Mertlík, bývalý pracovník Správy CHKO Český ráj.

Foto: Novinky

Oltář se znakem kalichu.

Právě tesaný oltář je zdejším nejvýznamnějším objektem, objeven byl v roce 1921. Ale v současnosti už na něm kvůli turistickému ruchu mnoho vidět není.

Osídlení se datuje do 13. století

Mezi jednotlivými pískovcovými bloky vedou žebříky a mosty, aby se návštěvníci dostali do všech koutů. A zdejší výhled skutečně stojí za to, při dobré viditelnosti lze dohlédnout na hrad Bezděz, vrchol Ralska nebo také Ještěd. „Je vidět i komín mladoboleslavské Škodovky, to je takový výborný orientační bod,“ tvrdí Mertlík.

Podle nálezů bylo okolí Drábských světniček osídleno už ve 13. století, hrad byl založen až o dvě století později. Do skalních bloků bylo vytesáno zhruba 30 místností, které sloužily jako zásobárny. Husité obývali hrad kolem roku 1430, po bitvě u Lipan ho opustili.

Foto: Novinky

Z Drábských světniček je krásně vidět do okolí.

O stovky let později za doby 2. světové války obývali skály partyzáni z řad horolezců. Model původních Drábských světniček lze spatřit v muzeu v Mnichově Hradišti.

Anketa

Navštívili jste někdy Drábské světničky?
Ano
80,9 %
Zatím ne, ale plánuji to
10,3 %
Ne
8,8 %
Celkem hlasovalo 551 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám