Hlavní obsah

Na hradeckém letišti svedou rychlostní souboj závodní auta s vrtulníky

Právo, Ludmila Žlábková

Víkend na královéhradeckém letišti prověří ve vzduchu i na zemi sílu silných strojů. Poprvé společně se tu v sobotu uskuteční dvě velké akce - Rally a Autosalon Show s mezinárodní leteckou přehlídkou Helicoptershow.

BEZ KOMENTÁŘE: Helicopter ShowVideo: Helicopter a Rally show

 
Článek

Částečně oddělené programy vyvrcholí ve 14:00 rychlostním soubojem dvou vrtulníků a dvou špičkových závodních vozů pilotovaných jak ve vzduchu, tak na zemi medailisty z evropských a světových šampionátů.

„Naším vzorem je největší světová výstava Festival of Speed v Londýně, kde jsou letadla i vrtulníky nedílnou součástí závodních strojů,“ prozradil Karel Pohner, organizátor Rally Show. Na té se letos představí kolem stovky závodních vozů. Všechny mezi sebou svedou ostrý závodní souboj, který se pojede na duálním okruhu se skokem přes most.

„Mimo to, že návštěvníci uvidí jistě velmi atraktivní závod, budou mít unikátní možnost svést se ve většině závodních aut od Tater z Dakaru, přes rally vozy až po automobilové legendy a veterány. Některé z nich zatím nebyly nikde vystaveny, natož aby se s nimi mohli lidé svést,“ doplnil Martin Dostál, další člen organizačního týmu.

Helicoptershow opět se záchranáři

„V rámci leteckého dne budou připraveny ukázky činnosti policie, hasičských záchranných sborů i záchranky. Chybět nebude simulace hromadné nehody se zásahem záchranářů společně s vrtulníky, včetně transportu zraněného v podvěsu. V programu vystoupí řada pilotů světové úrovně nejen na vrtulnících, ale i na nejrůznějších letounech. Vystaveny budou špičkové záchranné vrtulníky, ultralighty, letouny i vrtulníky pro VIP přepravu,“ slibuje organizátor Helicoptershow Daniel Tuček.

Akci zahájí společný vzlet a průlet nad letištěm více jak desítky vrtulníků. Výjimečným zážitkem bude hašení požáru z vrtulníků a z letounu. Armáda přiletí vrtulníkem střední kategorie W3A Sokol. Do programu jsou zařazeny akrobatické lety. Expozice nabídne kromě současných strojů i historické sanitky a vrtulníky.

„Program letových ukázek koordinujeme s organizátory Rally Show, aby diváci nepřišli o to nejlepší ani z jedné akce,“ uzavřel Daniel Tuček. Mimo letový program budou probíhat vyhlídkové lety na vrtulnících Robinson R44 a Eurocopter EC120 (kolibřík).

Rychle a zběsile

Show vyvrcholí rychle a zběsile sprintem dvou závodních speciálů se dvěma vrtulníky. V nich se utkají vynikající čeští jezdci, například vicemistři Evropy Michal Matějovský a Vladimír Vitver, proti medailistovi z mistrovství světa v akrobatickém létání Danielovi Tučkovi. Následovat bude závod letadla s formulí.

Foto: Helicopter a Rally show

Rychlostní soboj mezi nebem a zemí proběhne v sobotu v Hradci Králové

Na letišti nebudou chybět ani veteráni, dorazí mimo jiné jeden ze dvou existujících kusů tovární závodní Tatry T2-603 B6 z roku 1967 nebo Tatra Ecorra Sport V8, postavená v roce 1986 pro překonání československého rychlostního rekordu. Pro zájemce jsou ale připraveny i zážitky, které může vyzkoušet na vlastní kůži. Například usednout do závodního speciálu na místo navigátora, projet se v tatrách z Rally Dakar nebo vyzkoušet simulátor obrácení auta na střechu, opilé brýle – chození mezi kužely či drogové brýle alias simulátor účinku drog.

Brány hradeckého letiště se otevřou od 9:00 do 17:00. Na akci se představí dohromady okolo 500 automobilů, vrtulníků a letounů. Jednotné vstupné na obě akce činí 200 korun. Mezi automobilovým a leteckým programem bude návštěvníky převážet v rámci areálu letiště v Hradci Králové speciální turistický vláček.

Reklama

Výběr článků

Načítám