Hlavní obsah

S miminkem na exotickou dovolenou? Raději ne

Právo, Václav Pergl

S dětmi do dvou let cestujte, jen je-li to nutné, a to ideálně pouze po Evropě. Malé děti jsou totiž velmi specifičtí cestovatelé. Jejich imunitní systém je nezralý a daleko náchylnější k infekcím.

Foto: Profimedia.cz

Na nejmenší cestovatele číhá na zahraniční dovolené řada rizik. Ilustrační foto

Článek

Kojenec či batole často nemá ukončené základní povinné očkování, natož nepovinné. Nemá tedy zcela vytvořené ochranné protilátky a k nákaze stačí mnohem „menší“ dávka infekce. Rodiče by proto měli myslet na ochranu svých potomků daleko důsledněji a neměli by podceňovat zvláštnosti dětské imunity.

Některé maminky se domnívají, že když miminko kojí, nemůže se mu nic stát. Tato ochrana je ale velmi omezená a často se přeceňuje. Většina původců závažných, zejména respiračních onemocnění, se přenáší kapénkovou infekcí.

Mezi dospělými je navíc mnoho takzvaných nosičů, tedy těch, kteří přenášejí viry a bakterie, aniž by sami onemocněli.

Přeplněné letištní haly, suchý vzduch

Nejčastějším bakteriálním původcem respiračních onemocnění je celosvětově pneumokok, který u malých dětí může vyvolat i těžká onemocnění – pneumokokový zánět mozkových blan, zápal plic, pneumokokovou meningitidu či sepsi. Spolehlivou prevencí před pneumokokovými infekcemi u malých dětí je očkování.

Miminko, které s dospělými cestuje, může být ohroženo například pneumokoky již v Česku při samotném odjezdu na dovolenou. Přeplněné letištní haly, letadla s velkým množstvím pasažérů, suchým vzduchem, klimatizací, nižším tlakem či sníženým obsahem kyslíku — to jsou faktory, které zvyšují riziko nákazy.

V jednom letadle může být až 500 osob z různých zemí s odlišnou úrovní zdravotnictví a s odlišnými hygienickými návyky. Řada nemocí nemusí být v jiných státech tak dobře potlačena očkováním jako v ČR, riziko nákazy se tak dále zvyšuje. A nejohroženější jsou právě ti nejmenší.

Děti hůře snášejí vedra

Ani po příjezdu do cílové destinace se problémům zcela nevyhnete. Malé děti hůře snášejí vysoké teploty, vlhkost vzduchu a sluneční záření. Jsou citlivější k nezvyklé stravě a náchylné k dehydrataci. Změna prostředí je pro ně navíc stresová, což může imunitu dítěte snižovat.

Při výběru dovolenkové destinace je tedy vhodné volit zemi s dobrou a snadno dostupnou lékařskou péčí a s co nejmenšími odlišnostmi od domácího prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám