Hlavní obsah

Mezi pražskými skalami vede naučná stezka až k filmovému jezírku

– Praha
Novinky, Ondřej Kořínek

Krásy přírody nedaleko rušného centra nabízejí v Praze svým návštěvníkům přírodní parky, které jsou vyhlášeny národní přírodní památkou. Jedním takovým místem je třeba přírodní park Prokopské a Dalejské údolí na jihozápadě Prahy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Vápencové skály

Článek

Svou cestu pražskou přírodou můžete začít v Řeporyjích nebo Hlubočepích. Zjednodušeně řečeno se pak stačí držet železniční tratě, která údolím prochází. Naučná stezka začíná první zastávkou na Řeporyjském náměstí a pokračuje dalšími 15 zastávkami. Délka je asi sedm kilometrů.

Oblast Prokopského a Dalejského údolí je doslova protkána okouzlujícími přírodními úkazy a památkami, jako jsou Požáry, Dalejský profil, U Nového mlýna nebo Opatřilka - Červený lom. Ochrana těchto míst většinou souvisí s geologickým bohatstvím a nalezenými zkamenělinami. První zmínky o Červeném lomu bohatém na vápenec jsou datovány od roku 1820.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Naučná stezka vznikla v roce 2011

Nad údolím se nachází Butovické hradiště, kde bylo zaznamenáno osídlení již v dobách pravěku. O nárůstu počtu obyvatel lze v této oblasti hovořit až od 9. století. Mezi skalami tady žijí někteří lidé dodnes. Zastavuje tam také vlak ve stanici Praha – Holyně.

Nová naučná stezka v roce 2011 nahradila starou verzi stezky Řeporyje – Hlubočepy. Stezku vytvořila Základní organizace Českého svazu ochránců přírody s podporou pražského magistrátu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Někde mají lavičky, tady lehátko ze dřeva

Na šestnácti naučných tabulích se turisté dozvědí vše o Dalejském a Prokopském údolí. Zejména se tu píše o vzniku, geologii, nálezech zkamenělin, ale také o historii obce Holyně, trestaneckém táboře nebo o zdejší skalní jeskyni. Tu můžete spatřit, když dorazíte až do míst, kde kdysi bývalo koupaliště a nyní je tam dětské hřiště a tábořiště. O kus dál, na konci stezky, lze projít skálou, kde při troše štěstí lze potkat netopýry.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

V chladném počasí je možné se ohřát u táboráku

V samém závěru naučné cesty je jezero, které najdete asi 50 metrů od hlavní trasy. Vzniklo na počátku 20. století ve vytěženém lomu. Zajímavostí je, že si zahrálo v několika filmech. Jedním z nich byly v roce 1999 Pelíšky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zatopený lom v Hlubočepích

Celou trasu mohou pokazit, kromě špatného počasí, snad jen zříceniny domů na začátku i na konci stezky. Když vyrazíte od Řeporyjí, po chvíli narazíte na zbytky mlýnu U Trunečka a o kousek dál, hlavně když půjdete po silnici, na trosky průmyslových domů, které obývají bezdomovci.

Parcely, na kterých se budovy nacházejí, mají několik vlastníků, kteří stavení nechávají chátrat. Pokud se ale budete striktně držet vyznačené trasy, projdete několik desítek metrů nad nimi a ušetříte si tak pohled, který by váš dobrý dojem z vycházky mohl trochu znepříjemnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám