Hlavní obsah

V Kolumbii spustili venkovní eskalátor, stoupá do výšky 384 metrů

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Medelin

Zajít pro nákup do centra kolumbijského města Medelin pro chudé obyvatele čtvrti Comuna stálo místní nejen hodně přemáhání, ale i fyzickou sílu. Táhlý kopec domů zdolávali pěšky půl hodiny, nyní to zvládnou za pět minut díky novému venkovnímu eskalátoru, který tam v pondělí slavnostně spustili.

Článek

Nový eskalátor stoupá do závratné výšky 384 metrů. Místním údajně zkrátí půlhodinovou chůzi na pětiminutový výjezd. Pro 12 000 obyvatel Comuny je to velká úleva. Navíc nebude zpoplatněn, uvedl server BBC.

Starosta města řekl, že se jedná o první projekt svého druhu na světě zaměřený konkrétně na chudé. Projekt vyšel na sedm miliónů dolarů. Má šest úseků a funguje na podobném systému jako v metru. V ostatních částech města již delší dobu přibližují obyvatele do strmých kopců lanovky.

Druhé největší město po Bogotě Medelin leží v Abberajském údolí a táhne se do úbočí hor. Chudinské části na okrajích se šplhají do obrovských výšek. Podle sčítání obyvatel z roku 2006 zde žilo 3,2 miliónu obyvatel.

V 80. letech byl obecně známé jako město vražd s významným drogovým centrem, ale v poslední době prochází velkou renesancí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám