Hlavní obsah

Dubaj – exotika ve zlaté kleci

Právo, Karel Felt

Jedním z poměrně blízkých míst, kde si i během zimy užijeme sluníčka a koupání v teplém moři, jsou Spojené arabské emiráty. Je to exotický Orient se vším všudy, ale úplně jiný než co známe z ostatního arabského světa. Je to exotika ve zlaté kleci.

Foto: Profimedia.cz

Dubaj

Článek

Nejznámějším a nejnavštěvovanějším ze sedmi emirátů je Dubaj. Je to vlastně městský stát v poušti na břehu moře. Zisky z těžby a prodeje ropy, která se v oné oblasti našla v 50. letech minulého století, proměnili vládcové emirátu v investice, které změnily Dubaj na jeden z divů současného světa.

Zlatonosné písky

Nejznámější dubajskou pláží je Džumeira. Kilometry zlatavého a bílého písku, omývané teplým mořem, palmy a slunečníky. Na pláži si návštěvník může dopřát všechny myslitelné vodní atrakce a k dispozici má bohaté zázemí hotelů. Jsou mezi nimi takové, které oslní neuvěřitelným přepychem a kde se cena za jednu noc počítá v tisícovkách dolarů, i hotely skromnější (od pláže více vzdálené).

Foto: Karel Felt, Právo

Velbloudi jsou turistickou atrakcí a také hlavními protagonisty oblíbených závodů.

Zlatonosné jsou nejen písky pláže Džumeira, ale i ty pouštní. Mezi atrakce, které si návštěvník může dopřát, patří pouštní safari v klimatizovaných terénních autech, jízda po písečných dunách, při níž se tají dech.

Romantici si užijí sledování západu slunce v poušti nebo při beduínském večeru, folklórním představení v reálných kulisách beduínského tábora. Nechybějí tradiční pokrmy, hudba a tanec.

Pozoruhodné a z dávných tradic vycházející je představení sokolníků, kteří se svými dravými chovanci předvádějí divy. Není asi třeba dodávat, že nic z výše zmíněného není zadarmo. Turismus, obchod, obrovská námořní a letecká překladiště, to jsou zdroje, z nichž dnes už pochází více bohatství než z ropy.

Nákupní festival

Už mnoho let se každou zimu v Dubaji koná nákupní festival (20. 1. až 20. 2. 2012). Jsou to skutečné nákupní orgie. Obchodníci, včetně zlatníků, snižují ceny svého zboží, loňské módní zboží se prodává za pár šupů.

Foto: Profimedia.cz

Dubaj

Nákupní horečka dosahuje vrcholu nejen v obrovských nákupních centrech (kde si pro rozptýlení můžete i zalyžovat nebo zabruslit), ale i na tradičních arabských tržištích. Ta se prostírají mezi obrovskými mrakodrapy a překotný rozvoj Dubaje jim nikterak neublížil. Jsou naopak hájena, aby si město udrželo alespoň část oné orientální exotiky, kterou tam mnozí přijíždějí hledat.

Je tam k mání běžné zboží, které nakupují místní obyvatelé, včetně nejrozmanitější přehlídky ryb a dalších mořských potvor. Ty ráno a večer přivážejí přímo z moře rybářské bárky. V nabídce pro turisty jsou ručně tkané koberce, koření, beduínské šperky, vodní dýmky, tradiční arabské oděvy, kožené výrobky i díla kovotepců, kteří je vytvářejí před očima potenciálních zákazníků. V období nákupního festivalu se konají i další významné události – džezový festival a bohatě dotovaný golfový turnaj. To všechno přiláká do Dubaje každý rok statisíce lidí.

Foto: Karel Felt, Právo

Na zlatém trhu oči přecházejí.

Mezi zvláštní atrakce patří loterie. Každý den vyhrává jeden z losů zlatou cihlu o váze jednoho kila. Dubaj je jedním z míst, kde si plátek zlata v hodnotě tisíc dolarů můžete koupit v automatu stejně jednoduše, jako u nás bagetu nebo limonádu. Prostě exotika ve zlaté kleci.

Rady na cestu

V celých Spojených arabských emirátech (SAE) žije asi 2,5 miliónu obyvatel, z toho pouze necelou pětinu tvoří místní občané. Ti ostatní jsou dočasní nebo trvalí přistěhovalci z okolních arabských zemí, ale také z Indie, Pákistánu a Íránu. Ti vykonávají naprostou většinu prací ve všech odvětvích. Pro domácí plyne již ze samotného občanství tolik výhod a požitků, že pokud i nějaké zaměstnání mají, je zpravidla zcela formální.

Vízum předem

Občané ČR potřebují ke vstupu do SAE vízum. To nelze získat na hranicích, ale musí být v pase vyznačeno předem. Nejbližší velvyslanectví SAE je ve Vídni. Ministerstvo zahraničí ČR upozorňuje, že vízum je možné získat i prostřednictvím autorizovaných agentur (např. zastoupení letecké společnosti Emirates nebo CK Student Agency).

Peníze, čas

Místní měnou je dirham (v přepočtu necelých pět Kč). V létě je v SAE o dvě hodiny více než u nás, v zimě o tři.

Povinné pojištění

Při vstupu do SAE vyžadují tamní orgány doklad o zdravotním pojištění s krytím nejméně 30 tis. eur (750 tis. Kč).

Reklama

Související články

Dvanáct nejlepších míst pro líbánky snů

Váháte, kam se vydat na líbánky snů? Podívejte se na dvanáct nejlepších míst na světě, kde vás budou rozmazlovat masážemi na bělostných plážích, či dobrým...

Výběr článků

Načítám