Hlavní obsah

České hrady a zámky lákají na červnové akce pro děti

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červnu patří mnohé středočeské památky dětem. Na hradech a zámcích oživnou nejrůznější bytosti, které budou návštěvníky doprovázet. Nebudou chybět soutěže nebo setkání s dravci či medvědem.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Středočeské hrady navštíví také sokolníci se svými dravci.

Článek

Zámek Hořovice letos slaví tři sta let. Pro všechny, a zejména pro děti, se chystají slavnosti. Kromě prohlídek jsou na 14. června od deseti do 16 hodin připraveny sportovní soutěže, šermířské či kouzelnické vystoupení či ukázky práce záchranářů.

Akce je pořádána ve spolupráci s Fondem ohrožených dětí. Vstupné pro dospělé je šedesát, pro děti třicet korun a děti do 100 centimetrů mají vstup zdarma. Výtěžek je určen na projekt FOD Klokánek.

Karlštejn zve na speciální prohlídky

Na hradě Karlštejn budou v červnu probíhat mimořádné prohlídky pro děti a jejich cílem bude nejvýznamnější historický interiér hradu – kaple svatého Kříže. Prohlídky jsou určeny pro objednané skupiny, především pro školy, budou proto ve všední dny od úterý do pátku od devíti a 9.30 hodin. Vstupné je sto korun. Prohlídku je třeba předem objednat na chvalinova@stc.npu.cz.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Karlštejn

Na Konopišti se bude lovit

Zámek Konopiště bude patřit dětem v sobotu 27. června a program od deseti hodin se ponese v loveckém duchu. Den začne krmením medvěda Kazimíra, k vidění budou ukázky ze sokolnictví a k slyšení fanfáry, děti se budou moci zúčastnit dětského lukostřeleckého turnaje a odpočinout si při pohádce, zhlédnout rytířské dřevoklání či divadelní představení Halapartna. Vstupné na akce je dobrovolné.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zámek Konopiště

Křívoklát láká na loutky

Na hradě Křivoklát se 1. června otevřela výstava dřevěných loutek Tomáše Brandnera. Bude trvat až do konce srpna a vstup je zdarma. 20. a 21. června pak přilétnou na Křivoklát draví ptáci. Sokolnické ukázky budou probíhat na dolním nádvoří hradu a vstup bude také volný.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Hrad Křivoklát

V Mníšku se objeví čert 

Zábavu pro děti slibují také průvodci na zámku v Mníšku pod Brdy, kteří svůj výklad uzpůsobí dětem poslední červnový víkend. Výklad se soustředí na předměty v expozici a na pohádkově laděné střípky ze životů nejvýznamnějších majitelů. Děti se během prohlídky setkají i s čertem, který se podle pověsti podílel na stavbě zámku.

Foto: Pete Blahuš, Právo

V posledních letech prochází renesanční zámek v Mníšku rekonstrukcí

Reklama

Související články

Procházka po zámeckém parku ve Vizovicích

Když se řekne Vizovice, asi každému se vybaví pálení slivovice, Trnkobraní, vizovické pečivo a rodiště Bolka Polívky. Čtyřapůltisícové městečko nedaleko Zlína...

Výběr článků

Načítám