Hlavní obsah

Holandský park Keukenhof se proměnil v květinové království

Novinky, Bohumil Brejžek
Keukenhof

Květiny a Holandsko patří nerozlučně k sobě. Po celém světě jsou proslulé holandské parky, z nichž nejznámější je Keukenhof, slavná je burza květin v Aalsmeeru a k vyhledávaným akcím patří tradiční každoroční jarní květinová korza. Letos již pošedesáté se zde koná největší výstava květin na světě, kterou slavnostně zahájila sama nizozemská královna Beatrix.

Článek

Téměř na mořském pobřeží, mezi Haarlemem a Leidenem, snadno dostupný z Amsterdamu, Haagu či trochu vzdálenějšího Rotterdamu, se nachází Keukenhofský park, jedno z nejnavštěvovanějších míst v Holandsku. Letos již pošedesáté se zde koná největší výstava květin na světě, kterou slavnostně zahájila sama nizozemská královna Beatrix.

Foto: Marek Damm, Právo

Park v Kuekengofu

Park v Kuekenhofu

FOTO: Marek Damm, Právo

Návštěvníků za ta léta bylo 45 miliónů, přes osm set tisíc každý rok, což je takřka neuvěřitelné číslo, uvážíme-li, že Keukenhof bývá otevřen pouhé dva měsíce v roce. Dvě třetiny těch, kteří chtějí vidět nádhernou scenérii cibulovin v plném květu, přijíždějí ze zahraničí a plná čtvrtina z nich z Asie – ostatně Keukenhof představuje pro čínské turisty jedno z pěti nejatraktivnějších míst v Evropě.

Čas od času se tu ukážou i skutečné celebrity nebo hlavy světových velmocí jako američtí prezidenti Dwight Eisenhower a Bill Clinton nebo britská královna Alžběta II. či švédská korunní princezna Victoria.

Býval to kuchyňský dvůr

Ještě na počátku minulého století bychom na místě současného impozantního květinového parku našli jen symbolicky formovanou krajinu, součást majetku holandské hraběnky Jacoby Bavorské. Kromě lovu zvěře ji využívala také jako přírodní lékárnu – sbírala zde byliny a pěstovala koření pro svou kuchyni. Odtud pochází i název oblasti – Keukenhof neboli kuchyňský dvůr.

Květinová sezóna v holandském Keukenhofu je sice krátká, zato velice intenzívní. Za dva měsíce navštíví park na osm set tisíc lidí, z toho dvě třetiny ze zahraničí.

FOTO: Bohumil Brejžek

Písčitá podmáčená půda pobřežních oblastí je vhodná pro pěstování květin, a tak přišli v roce 1850 uznávaní zahradní architekti otec a syn Zocherové (mj. tvůrci nejznámějšího parku v Amsterdamu-Vondelparku) s návrhem přetvořit krajinu v zahradu v anglickém stylu. Z té doby také pocházejí nejstarší stromy.

První přehlídka květin se ale konala až o sto let později, v roce 1949. A ačkoli byl tento počin vlastně jen skvělým reklamním tahem, stal se jarní Keukenhof každoročním symbolem zahájení nové zahradnické sezóny.

Říše miliónů květin

Je opravdu na co se dívat, park má rozlohu 32 hektarů, přičemž více než polovinu plochy zabírají skleníkové prostory a záhony, na nichž květiny vytvářejí překrásné pestrobarevné koberce. Jedinečná seskupení květin s různými trvalkami v zeleni členitého parku s vodními plochami, kvetoucími keři, starými stromy a krásnými zákoutími utvářejí neopakovatelnou scenérii, jež nejen do zahradnického srdce vryje nesmazatelnou stopu.

Foto: Marek Damm, Právo

Keukenhof

Keukenhof

FOTO: Marek Damm, Právo

Počítá se zde většinou v miliónech. V této pohádkové říši květin jich sedm miliónů rozkvétá, aby je mohli zhlédnout milovníci květin během procházky po 15 km dlouhých stezkách protnutých systémem vodních kanálů a jezírek. Holandskou květinou číslo jedna jsou tulipány – zde jich vysazují čtyři a půl miliónu.

A přestože je doba květu cibulovin omezena na několik týdnů a často jen dnů, zásluhou speciální metody vysazování cibulovin do země ve třech vrstvách podle období rozkvétání mění jednotlivé kompozice několikrát svou tvář. Jakmile jedny odkvetou, začínají kvést další, pozdnější.

Ve znamení sochy Svobody

Před čtyřmi sty lety založil Henry Hudson v zastoupení Východoindické společnosti v Americe, přímo na dnešním Manhattanu Nový Amsterodam, později přejmenovaný na New York. Není proto divné, že námětem letošních květinových slavností je 400 let vztahů mezi Spojenými státy a Nizozemskem.

Foto: Marek Damm, Právo

Park v Kuekenhofu

Park v Kuekenhofu

FOTO: Marek Damm, Právo

Americké téma začíná hned u vchodu stylově řekou Hudson, tvořenou modrými květinami. Jména newyorských ulic a čtvrtí jako Brooklyn, Harlem a Wall Street vedou k monumentální mozaice sochy Svobody o rozměru 23x15 metrů, na niž bylo vysazeno 53 000 tulipánových cibulí.

Větrný mlýn v Keukenhofu

FOTO: Bohumil Brejžek

O kousek dál, na Cestě slávy, jsou v květinovém provedení nejrůznější zajímavosti z USA, mezi nimi portrét manželky bývalého amerického prezidenta Laury Bushové, pohledy na Hollywood, Manhattan, Washington a Portland.

Piknik na závěr

Součástí parku je i bludiště ze vzrostlých tisů a výstavní pavilóny, z nichž nejvýznamnějším a největším je Oranžsko-nasavský pavilón, místo sezónních květinových přehlídek. Na své si přijdou amatérští i profesionální fotografové a milovníci umění, již ocení díla známých umělců rozmístěná po parku. Pro děti je připraveno hřiště a koutek se zvířaty stejně jako stezka pro chytré hlavy s mnoha hádankami a úkoly.

Foto: Marek Damm, Právo

V Keukenhofu se o květiny každý den stará bezmála třicet profesionálních zahradníků.

V Keukenhofu se o květiny každý den stará bezmála třicet profesionálních zahradníků.

FOTO: Marek Damm, Právo

Při procházce notně vytráví. Žádný problém, k posilnění zvou desítky restaurací a stánků za vcelku přijatelné ceny. Pro toho, kdo chce zůstat co nejblíže přírodě, je zde neobvyklá nabídka: oběd v trávě. V piknikovém koši naleznete kromě deky polévku, salát, ovocnou šťávu a bagetu spolu s lahví vína. Vám už nezbývá než si vybrat některý krásný kout a v klidu a pohodě vše vychutnat.

Rady na cestu
Můžete jet i autem nebo busem po dálnici asi 800 kilometrů přes Německo, ale nejrychlejší a nejpohodlnější to máte letadlem. Do Amsterodamu létá několik leteckých společností, nejlevněji vás dopraví třeba nízkonákladová Sky Europe.
Od 19. března do 21. května 2009, denně od 08.00 do 19.30 hodin, nejlepší čas k návštěvě je konec dubna, začátek května.
Vstupné činí 13,50 eura, děti od 4 do 11 let 6,50 eura. Vstupenku si můžete koupit až na místě, ale také předem přes internet. Za parkování zaplatíte 6 eur bez ohledu na délku parkovací doby, autobusy parkují zdarma. Do zahrady se snadno dostanou i vozíčkáři. Normální vozík je možné zapůjčit zdarma, elektrický za mírný poplatek. Doma nemusíte nechat ani svého psího miláčka, jediným omezením je pro něj v parku vodítko.
V Noordwijku, vzdáleném asi deset kilometrů, je řada ubytovacích možností od ubytování v soukromí až po čtyřhvězdičkové hotely. Ceny začínají na 25 eurech.
Levné a zároveň kvalitní jídlo nabízejí různé fastfoody, kde se najíte již od 3 eur. Drahé nejsou ani indonéské restaurace, kompletní menu tam pořídíte od 8 eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám