Hlavní obsah

Vytvořit zóny na malém prostoru vyžaduje promyšlené řešení

Malé byty a garsonky jsou díky levnějším nákladům na pořízení, nižšímu nájemnému a snadnější údržbě populární, ale vybavit je bývá někdy pěkným oříškem. Nicméně v bytě, který vám představíme, se to opravdu povedlo.

Foto: Toto studio a časopis Panel Plus (8x)

Čtyři samostatné zóny v jedné garsoniéře? Ano, jde to!

Článek

Navštívený byt se nachází v Praze a má s předsíní, koupelnou a balkónem celkovou plochu 35 m2. Pro sebe si ho pořídila zatím bezdětná mladá žena. Těžko si představit, že by se sem vešla rodina, ale to není zatím v plánu.

Foto: Toto studio a časopis Panel Plus

Linka má dostatek úložných prostor, byla vyrobena na míru a vybavena spotřebiči různých značek: odsavač je Faber, indukční varná deska Whirlpool, trouba a mikrovlnka AEG a lednice Liebherr.

Požadavky majitelky

Majitelka si přála udělat z 1+0 v podstatě čtyřpokojový byt, tedy prostor rozdělit na oddělené zóny. O pomoc se zařízením požádala odborníky z Toto studia. Ti vše navrhli a interiér zařídili naprosto fantasticky.

Foto: Toto studio a časopis Panel Plus

Pracovní i jídelní stůl. Zdobí ho na míru vyrobené žluté atypické police.

„Když jsme byt přebrali, byla v něm hotová jen podlaha a obklad v koupelně, jinak neměl nic. Měli jsme tedy volné pole působnosti s tím, že majitelka si v bytě přála vytvořit oddělené části," informuje Věra Tomíčková, designérka zmíněného studia.

Na základě majitelčina požadavku vznikly v místnosti čtyři zóny. A to kuchyňská, společná jídelní a pracovní, dále obývací a spací. Místnost není velká, ale vytvořit čtyři zóny je možné i na malém prostoru, je ovšem třeba mít velmi promyšlené řešení.

Foto: Toto studio a časopis Panel Plus

Pohled do obýváku

V tak malém prostoru musejí být některé části bytu nebo součásti jeho vybavení víceúčelové. Například stůl naproti kuchyňské lince může být jednou jídelní, podruhé pracovní s možností odložení notebooku.

Kuchyňská linka do tvaru písmene L

Prostor se stolem oživuje výrazně tvarovaná žlutá police, která slouží majitelce bytu i jako příruční knihovna. Kuchyňská linka je do tvaru písmene L a od obývacího pokoje je oddělena sklem a pultovým dílem.

Obývací "pokoj" je umístěn u okna a dveří na balkón. V podstatě ho celý zaplňuje zajímavá sedací souprava a křeslo, obojí ve smetanové barvě, která obývací kout prosvětluje. Spací kout je od protější obytné části oddělen skříní a látkovými panely.

Pojícím prvkem jsou oblé tvary

„Interiér tohoto bytu je velmi atypický, a proto se veškeré jeho vybavení dělalo tak zvaně na míru. Zkombinovali jsme lesklé a matné materiály bílé barvy s dřevem buku, který jsme vybírali tak, aby dobře ladil s podlahou,” popsal použitý postup Petr Tomíček, druhý designér.

Foto: Toto studio a časopis Panel Plus

Ložnice obsahuje pohodlné lůžko, polici na knihy a velmi zajímavý obraz.

„Nápadná a moderní hořčicově žlutá barva se opakuje na několika interiérových prvcích a na skříni na chodbě, malý byt tak sjednocuje. Dalším pojícím prvkem jsou oblé tvary, jako je výřez ve skleněné zástěně, konferenční stolek anebo stropní osvětlení," doplňuje Věra Tomíčková.

Foto: Toto studio a časopis Panel Plus

Posuvné textilní panely zakrývají místo pro spaní.

Jedná se o moderní interiér propojený mnoha společnými prvky a obsahující řadu vtipných a originálních detailů - pevnou zástěnu s TV oddělující prostor jídelny a obývací části, oblou žlutou polici v kuchyňském koutě sloužící i jako knihovna. K oddělení spacího koutu jsou použity látkové panely a skříň.

Čtyři pokoje v jednom

Veškeré vybavení se vyrábělo na míru a podařilo se dodržet rozumné ceny. Žádné předražení se tedy nekonalo.

Foto: Toto studio a časopis Panel Plus

Koupelna je docela prostorná.

Foto: Toto studio a časopis Panel Plus

Vešla se i pračka. Ta je oddělena dřevěným krytem, zhotoveným na míru.

Díky již zmiňované promyšlené koncepci má mladá žena praktické a hezké bydlení, tedy v podstatě čtyři pokoje v jednom.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám