Hlavní obsah

Hlodavcům chutná izolace kabelů. V rámci udržitelnosti obsahuje sóju

Možná jste se s tím už setkali - přišli jste ráno k autu a místo normálního startu a odjezdu vůz odmítal spolupracovat. Leckdy za to můžou divocí hlodavci, kteří se pustí do izolace kabelů.

Foto: Ford

Hlodavcům prý chutnají izolace kabelů bez ohledu na značku auta. Na ilustračním snímku motor 2,3 EcoBoost ve Fordu Mustang

Článek

Janice Perzigian z města Royal Oak v Michiganu za opravy po útoku hlodavců na její Ford Mustang z roku 2017 nedávno zaplatila 600 dolarů, tedy necelých 13 tisíc korun. Nyní svůj vůz ošetřuje přípravky, které by měly hlodavce odpuzovat.

Podle Johna Pappase, majitele autoservisu ve stejném městě, to není ojedinělý případ. Podle webu Detroit Free Press jeho servis opravuje poškození hlodavci zhruba u jednoho auta měsíčně. Jsou to prý vozy napříč automobilovým spektrem, nikoliv jen Fordy nebo jiná značka.

Udržitelná výroba znamená izolaci, která hlodavcům chutná

Důvodem údajně je to, že ve snaze zlepšit ekologičnost a udržitelnost výroby automobilů sahají firmy k izolacím kabelů mimo jiné z částí sóji, která není použitelná pro výrobu potravin. „Stává se to potenciální potravou pro krysy,” uvedl pro Detroit Free Press právník Brian Kabateck.

Kabateck se účastnil soudního sporu, který proběhl v roce 2016 v Kalifornii právě s tímto tématem. Stěžovatel Albert Herber dal celkem zhruba 1 500 dolarů (cca 32 tisíc korun) za tři návštěvy servisu poté, co u jeho Toyoty Tundra hlodavci poškodili elektroinstalaci.

Problém s hlodavci okusujícími izolaci kabelů je aktuální i v České republice. Námi oslovený autorizovaný servis Ford v Praze řeší problém okousané kabeláže prý zhruba jednou týdně, ale přesnou statistiku si nevede.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Subaru Impreza 2,0i-S Sport

Jak se útokům hlodavců na kabely svého auta bránit? Spolehlivou cestou je garáž, do které se divocí hlodavci obvykle nedostanou. Pokud takový luxus nemáte, dají se pořídit přípravky ve spreji, kterými postříkáte všechny kabely v motorovém prostoru.

Samozřejmě, aby správně účinkovaly, je potřeba nástřik pravidelně opakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám