Hlavní obsah

Čtyři z deseti českých řidičů vidí budoucnost v elektrických autech

Novinky, maž

Dvaačtyřicet procent českých řidičů si podle průzkumu pro společnost Volkswagen Financial Services myslí, že automobily za 30 let bude pohánět elektřina. Fosilní paliva za tři desítky let nezmizí jen podle 10 procent dotázaných.

Foto: Škoda Auto

Ilustrační fotografie. Prototyp elektrické octavie

Článek

Předpovídat budoucnost je vždy ošemetné, vzhledem k tlaku na co nejnižší emise u automobilů to bez hybridů či elektrických automobilů patrně nepůjde. O čistě elektrických autech coby pohonu budoucnosti je přesvědčeno 42 procent Čechů. Jenom jeden z deseti uvedl, že za třicet let budou automobily využívat stávající paliva (benzín či naftu).

Elektromobily jsou podle průzkumu, který byl on-line realizován na 525 respondentech, nejlákavější pro věkovou skupinu 27–35 let. Nejmenší důvěru v elektromobily mají lidé ve věku 54–65 let. Naopak starší lidé nejvíce z celé populace očekávají rozvoj autonomních vozů.

Podle stejného průzkumu každý druhý Čech dojíždí do práce 15–30 minut (jedna cesta) a nejčastěji automobilem. Jen čtyři procenta českých zaměstnanců dojíždí do práce 90 a více minut. Celosvětový průměr činí jednu hodinu a devět minut, statisticky nejmenší čas stráví při dojezdu do práce Japonci (39 minut).

Anketa

Palivem budoucnosti pro automobily za 30 let bude...
benzín/nafta
12,9 %
LPG/CNG
4,6 %
elektřina
30,1 %
vodík
47 %
jiná technologie
3,7 %
nedovedu posoudit
1,7 %
Celkem hlasovalo 481 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám