Hlavní obsah

Na zimní pneumatiky dosud přezulo 62 procent českých řidičů

Na zimní pneumatiky dosud přezulo kolem 62 procent řidičů, což je o 14 procent méně než před rokem. V sobotu přitom začíná období, kdy jsou zimní gumy za zhoršených povětrnostních podmínek povinné.

Článek

„Pokles oproti předchozím letům způsobil pravděpodobně velmi teplý přelom září a října, který řidiče k přezutí zásadně nemotivoval a může být také důsledkem výkladu zákona, který použití zimních pneumatik upravuje s ohledem na aktuální klimatické podmínky," uvedl ředitel Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Dalších 28 procent řidičů přezuje až v průběhu listopadu nebo později, podle počasí. Kolem šesti procent řidičů používá trvale zimní pneumatiky, necelá tři procenta jezdí celoročně na letních nebo celoročních pneu a jedno procento v zimě nejezdí.

Podle průzkumu pojišťovny Generali čtvrtina řidičů přiznala, že neví, jaká je minimální přípustná hloubka vzorku na zimních pneumatikách. „Čeští řidiči mají svůj názor na čas, kdy gumy měnit. Jen 33 % z nich nechává měnit pneumatiky podle data uvedeného v zákoně. Více než polovina nechává přezout auto podle počasí, tedy i dříve než k 1. listopadu. Necelá desetina řidičů čeká na špatné počasí a jedno procento na první sníh," dodal mluvčí Generali Jiří Cívka.

Zimní gumy by měly mít vzorek alespoň čtyři milimetry. Rezerva mít zimní obutí nepotřebuje. Podle zákona musí být zimní pneu na vozidle v období od listopadu do března, pokud je na vozovce sníh nebo led nebo v úseku označeném značkou „Zimní výbava". Za ignorování zákonných úprav hrozí bloková pokuta do 2000 korun, ve správním řízení pak ve výši 1500 až 2500 korun.

Anketa

Máte už na autě přezuté pneumatiky - zimní?
Ano
56,6 %
Ne, plánuji v průběhu listopadu
25,5 %
Ne, ale plánuji v nejbližších dnech
13 %
Nepoužívám na svém autě zimní pneumatiky
4,9 %
Celkem hlasovalo 1632 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám