Hlavní obsah

Kamery do auta stojí od 600 korun, jako důkaz ale nemusí vždy posloužit

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamery v autě, někdy honosně nazývané „černé skříňky”, jsou díky nízké prodejní ceně od 600 korun stále dostupnější. Video v případě autonehody může pomoci při vyšetřování, soud ale ne vždy bere takový záznam jako klíčový důkaz.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Autokamera Helmer Carcam Dual HD.

Článek

Na trhu existuje nepřeberné množství autokamer, za ty nejlevnější zaplatíte zhruba šest stokorun, nejdražší stojí i desetkrát více. Rozdíl je samozřejmě v kvalitě zpracování samotné kamery a zejména v kvalitě grafického výstupu. Levné kamery, které zvládají jen nižší rozlišení, nabídnou neostrý záznam, kde mnohdy není ani vidět registrační značka vozidel. Ideální je, aby kamera uměla Full HD, tj. 1920x1080 pixelů.

Autokamery mívají vlastní integrovanou baterii, ta ale obvykle vydrží nahrávat jenom desítky minut, proto je nutné zapojit kameru přes kabel do 12V zástrčky. Záznam se z kamery ukládá na SD kartu (většinou není součástí balení, podle velikosti přijde na cca 500 korun). Data se ukládají v minutových intervalech a na kartě se začnou přepisovat novým záznamem v momentě, kdy je vyčerpaná kapacita.

Při rozlišení 1280x720 se na 32GB SD kartu vejde přibližně 10 hodin záznamu. Ten lze navíc ve formě videosouborů velmi jednoduše pomocí USB rozhraní překopírovat do počítače a zde s ním dále pracovat. Některé kamery mají přisvětlování pomocí diod, v noci je však výstup kvůli malému osvětlení obvykle velmi nepovedený.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Helmer Carcam HD CAR DVR: vepředu je vidět zdířka na microSD kartu.

Ideální z hlediska jednoduchosti ovládání samozřejmě bude, až začnou tyto „černé skříňky“ do aut instalovat sami výrobci. Technicky to není nic náročného, navíc kamery jsou v dnešních moderních autech užívány (ve vyšších třídách) poměrně běžně – například pro samočinné přepínání dálkových a potkávacích světel nebo jako pomocník při parkování.

Současné externí kamery tak i přes příznivou cenu osloví spíše technické nadšence než většinovou skupinu motoristů.

Je nahrávka z autokamer v Česku legální?

Použití předních či zadních kamer v automobilech je v Česku legální za předpokladu, že je záznam pořízen na ochranu práv pořizovatele pro soukromé účely. „Důležitý je především účel pořízení záznamu a identifikovatelnost natočených osob,“ uvedl na dotaz Novinek Marek Martinka, právník advokátní kanceláře Švehlík & Mikuláš.

Soudy většinou berou v potaz nahrávky například autonehody, nelze to však paušálně vztáhnout na všechny případy. „Užitečnost takového záznamu dále bude záviset na tom, nakolik je záznam průkazný. Existují i případy, kdy soud rozhodoval na základě nelegálního videozáznamu, který byl jediným, a tedy klíčovým důkazem v řízení. Posouzení je výhradně na soudu,“ uvedl Martinka.

Ukázka autokamery Helmer Carcam Dual HDVideo: Novinky

Žaloba kvůli ochraně osobních údajů v praxi hrozí jedině v případech, kdy je pořízený záznam uveřejněn pro reklamní či jiné komerční účely nebo pokud je uveřejněním natočená osoba zostuzena nebo jinak poškozena (například zveřejněním na internetu).

Test Helmer Carcam Dual HD

Vyzkoušeli jsme kameru Helmer Carcam Dual HD za 3500 korun. Mezi výhody řadíme kompaktní vzhled i hmotnost (samotná kamera bez držáku váží 90 gramů). Kvalita výstupu s nejvyšším rozlišením 1280x720 je pouze průměrná (viz přiložené video) se vcelku dobrou barevností, avšak malou ostrostí a relativně špatnou čitelností detailů (registrační značka apod.).

Připojení k PC přes USB kabel a následná práce se záznamy jsou snadné, některé přehrávače se staršími kodeky ale mají problémy s přehráváním MOV souborů vytvořených kamerou. Slot na Micro SD kartu, která není součástí balení, má maximální kapacitu 32 GB, což plně postačuje.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Helmer Carcam Dual HD

Součástí je i zadní kamera, která má výrazně nižší rozlišení (720x576 pixelů), potěší ale svou velmi malou velikostí.

Takzvaný G senzor, který detekuje náhlé zrychlení, brzdění apod., se neaktivoval (při střední citlivosti nastavení) ani při jízdě sportovním autem na závodním okruhu, tato funkce tak zřejmě funguje ne zcela dokonale.

Anketa

Máte ve svém vozidle autokameru?
Ano, mám
17,1 %
Nemám, ale chystám se ji koupit
51,3 %
Nemám
31,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6364 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám