Hlavní obsah

Porsche má letos rekordní zisk, zejména díky Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý výrobce luxusních vozů Porsche vykázal v prvním čtvrtletí rekordní zisk a jeho tržby i prodej automobilů vzrostly o téměř třetinu. Podobně jako bavorskému konkurentovi BMW i stuttgartské firmě k úspěšnému čtvrtletí dopomohla zejména silná poptávka na čínském trhu.

Foto: Porsche

Porsche Cayenne GTS (2012)

Článek

Provozní zisk Porsche se zvýšil meziročně o 18,4 procenta na rekordních 528 miliónů eur (13,2 miliardy Kč). Tržby Porsche stouply o 32,4 procenta na tři miliardy eur a firma dodala zákazníkům 30 321 automobilů, o 29 procent více než před rokem.

Z jednotlivých modelů rostl nejvíce odbyt sedanu Panamera, který vykázal nárůst o 58,4 procenta. Nejprodávanějším modelem zůstalo SUV Cayenne, které se na celkovém prodeji firmy podílelo téměř polovinou.

Porsche těžila zejména z růstu čínské poptávky po luxusu a pomohl jí také růst na domácím a americkém trhu. Její konkurent BMW ohlásil nárůst provozního zisku o 19 procent na rekordních 2,1 miliardy eur, a to rovněž zásluhou Číny, která se poprvé stala největším trhem firmy a překonala USA.

V Číně se rychle rozšiřují počty lidí střední a vyšší třídy, kteří jsou ochotni utrácet za technologické novinky a zakládají si na vlastnictví známých značek jako symbolu svého postavení. Z expanze v Číně a Asii těží i další německé automobilky Daimler a Volkswagen. Velké problémy zde naopak mají evropští výrobci pro masový trh jako Peugeot, Renault či Fiat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám