Hlavní obsah

Jak před koupí odhalit zaplavené auto

Novinky, Martin Žemlička

V následujících měsících se bude možné při koupi ojetého vozu setkat s auty, která byla zasažena povodní. Stačí vůz důkladně prohlédnout a odhalíte i sebelépe vyčištěné vozidlo postižené povodněmi.

Článek

Prakticky žádné auto zasažené velkými povodněmi se nepodaří na 100 procent vyčistit a nikdo vám tedy nedá záruku, že vše bude fungovat přesně tak, jak má. Nemusíte být zrovna odborník, abyste poznali, že vozidlo, které jste si vyhlédli ke koupi, bylo zatopeno povodní.

Odborníci doporučují důkladně prozkoumat prostor pod koberci a pod gumovým těsněním. Zkontrolujte také prostor pod vyjmutými zadními sedačkami. Pokud zde objevíte byť drobné zbytky bahna či kamínky, je pravděpodobné, že vozidlo „prošlo“ povodněmi. Dobré je také přičichnout k potahům.

Důležité je zaměřit se i na elektroinstalaci - zkuste rozpojit kabely a podívat se, zda nejsou znečistěné.

Zatopené auto je dobré nekupovat, protože často bývá narušena elektroinstalace a automobil by nefungoval správně, v horším případě by byl nebezpečným (nefunkční elektronické systémy, řídící jednotka apod.).

Dobrou radou je i nahlédnutí do technického průkazu, kde je uvedeno místo registrace vozu - pokud máte podezření a navíc majitel bydlí v záplavové oblasti, je lepší takový automobil nekupovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám