Hlavní obsah

Tatra vyrobila první automobil před 90 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z neslavnějších průmyslových značek v Česku je bezpochyby Tatra. První automobil s tímto názvem, odvozeným od slovenských velehor Vysokých Tater, vyjel z kopřivnické automobilky před 90 lety, přesně 29. března 1919.

Foto: Tatra Kopřivnice, Právo

Tatrou T87 projeli desítky zemí i cestovatelé Zikmund a Hanzelka.

Článek

Prvním vozem se značkou Tatra na karoserii byl model původně označený NW typ U. Tento osobní automobil pro čtyři až šest osob, který poháněl řadový šestiválec o obsahu 5340 cm3 a výkonu 65 koňských sil (asi 48 kW), se v Kopřivnici vyráběl již od roku 1915 a ve výrobě se udržel až do roku 1925. Na dnešní poměry to byl velký "žrout", na sto kilometrů totiž spotřeboval téměř dvacet litrů benzínu. Dosahoval rychlosti až 120 km/h.

V roce 1919 automobilka zkoušela novou verzi tohoto vozu vybavenou převratnou novinkou - pedálem ovládanými brzdami na všechna čtyři kola. Kvůli tomu vedení firmy zvolilo pro zkoušky obtížný terén v Tatrách. Zde vozy zaujaly svojí schopností překonat pro jiná auta tehdy nesjízdné úseky, například ze Štrby do Tatranské Lomnice. Především místní obyvatelé začali proto auto přirovnávat k Tatrám, což se ujalo.

Tatra se proslavila i výrobou nákladních vozidel. Na snímku nové vojenské vozidlo Tatra T 815-7.

FOTO: Tatra Kopřivnice

Tatra je třetí nejstarší automobilkou světa

Z názvu velehor se pak stala nejprve značka automobilů, již od roku 1920 ji nesly všechny kopřivnické vozy. Název Tatra byl registrován jako obchodní jméno firmy v roce 1934, do té doby se společnost jmenovala Nesselsdorfer Wagenbau Fabriks-Gesellschaft, neboli Kopřivnická vozovka. Od tohoto názvu, který byl registrován roku 1891 po přeměně firmy na akciovou společnost, je také odvozeno původní značení automobilů NW.

Tatru, jednu z nejstarších automobilek na světě, založil Ignác Šustala (Schustala), který již v roce 1850 zahájil v Kopřivnici výrobu bryček a kočárů. Firma se zdárně rozrůstala, Šustala přibral společníky a v roce 1858 nechal zaregistrovat společnost Schustala and Co. Firma postavila několik továrních hal a v roce 1882 zahájila výrobu železničních vagónů. První automobil nazvaný Präsident, který byl i prvním osobním automobilem vyrobeným ve střední Evropě, opustil továrnu v březnu 1897. O rok později začala produkce nákladních vozů, které dodnes tvoří hlavní výrobní program kopřivnické automobilky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám