Hlavní obsah

Češi při nákupu auta uvažují hlavně ekonomicky

Novinky, maž

Hlavními kritérii pro výběr automobilu jsou pro Čechy stáří vozu, jeho koncová cena a spotřeba paliva. Naopak parametry jako značka automobilu, jeho barva nebo maximální rychlost nemají na jejich rozhodování velký vliv. Ukázala to mezinárodní anketa GE Money Auto.

Článek

Na pomyslném žebříčku pěti nejdůležitějších kritérií pro nákup automobilu jsou pro Čechy: technický stav vozidla, spotřeba pohonných hmot, koncová cena, jasná vlastnická historie a věk vozu. Naopak za nejméně rozhodující považují Češi maximální rychlost, barvu, typ motoru a značku automobilu.

Téměř dvě třetiny Čechů, kteří koupi auta plánují, uvádí, že se pravděpodobně obrátí na některý z autobazarů nebo autosalonů. O dovozu automobilu uvažuje pětina z těch, kteří si budou v nejbližších letech vůz pořizovat.

Hlavní zdroj jsou vlastní úspory

Anketa také potvrdila, že dvě třetiny z těch, kteří nákup auta plánují, jako hlavní zdroj financování využijí vlastní úspory. Nejedná se ovšem o jediný zdroj financování.

Češi dávají přednost možnosti splatit část ceny auta z vlastních úspor a zbytek uhradit půjčkou případně leasingem. O těchto možnostech financování uvažuje téměř 70 % zájemců o pořízení auta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám