Hlavní obsah

V Olomouci se otevřou nepřístupné části parků, sběrové dvory budou v provozu každý den

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postupný návrat fungování města Olomouc k běžným poměrům před vyhlášením nouzového stavu pokračuje. Krizový štáb na středečním jednání rozhodl mimo jiné o otevření dosud nepřístupných částí olomouckých parků a také o prodloužení provozní doby sběrových dvorů na sedm dní v týdnu.

Foto: Magistrát města Olomouce

Olomoucká radnice - ilustrační foto

Článek

„Po krátké pauze jsme už na začátku dubna obnovili provoz sběrových dvorů. Vzhledem k tomu, že je o jejich služby velký zájem, přistupujeme teď k rozšíření jejich provozní doby i na víkendy, otevřeno bude sedm dní v týdnu,“ uvedl primátor a předseda krizového štábu Mirek Žbánek.

Sběrové dvory budou už od tohoto týdne otevřeny v běžné pracovní době, tedy od pondělí do soboty v čase 9 do 17 hodin, v neděli pak v době od 9 do 13 hodin.

„Rozšířený provoz sběrových dvorů bude i nadále zajišťován ve speciálním režimu, občané musí dodržovat všechna provozní a hygienická opatření,“ dodal primátor. Znamená to například to, že do prostor dvora smí vstoupit nebo vjet jen jeden zákazník, který sám dává odpad do příslušných kontejnerů.

Krizový štáb rozhodl také o otevření části dosud uzavřených prostor městských parků. „Symbolicky od prvního května se veřejnosti opět otevře rozárium a botanická zahrada,“ upřesnil primátor Žbánek.

Dar lékařům

Kromě toho krizový štáb jednal o řadě dalších věcí, schválil například darování dalších ochranných prostředků. Lékařům z Polikliniky AGEL Olomouc město daruje 1240 respirátorů FFP2 a 1550 jednorázových roušek, další dar míří k neziskové organizaci „Dobré místo pro život“, která obdrží 150 respirátorů třídy FFP2.

„Rozhodli jsme se také ponechat část osobních ochranných prostředků jako rezervu pro Magistrát města Olomouce, Městskou policii Olomouc a pro školy, zřizované městem. Všichni víme, jak obtížně se tyto prostředky sháněly, a nikdo dnes neví, zda se šíření nákazy nebude opakovat v dalších vlnách,“ uvedl náměstek primátora Martin Major, místopředseda krizového štábu.

Ke změně dojde i v provozu MHD. Od 27. dubna přejde linka X, která zajišťuje náhradní spojení hlavního nádraží s centrem města, opět do 15minutového intervalu. Připravují se rovněž pravidla pro postupný návrat veškerého provozu MHD do standardního režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám