Hlavní obsah

Nemocnice Plzeňského kraje ruší třídící stany. Pacienti jen vyplní dotazník

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Krajské nemocnice akutní péče od úterý 19. května ukončují provoz centrálních třídících pracovišť u svých hlavních budov. Umožnila to zlepšující se epidemiologické situace v Plzeňském kraji.

Foto: ilustrační foto Plzeňský kraj

Nemocnice Plzeňského kraje ruší třídící stany. Pacienti vyplní jen dotazník

Článek

Takzvaná triáž pacientů a zjišťování rizik nákazy novým koronavirem bude nově probíhat přímo v čekárnách, resp. v ordinacích. Nemocnice proto doplní vlastní interní hygienicko-epidemiologická opatření, která zajistí vysokou bezpečnost pacientů i zdravotníků.

„Během pondělí a úterý byly od nemocnic odstraněny triážní stany a uvolněny všechny vchody do ambulantních traktů nemocnic. V čekárnách pak pacienti dostanou k vyplnění krátký dotazník, kde vyplní, zda mají či nemají klinické či epidemiologické příznaky onemocnění Covid-19. Žádáme pacienty, aby dotazníky vyplňovali dle skutečnosti. Ošetřeni budou všichni pacienti bez ohledu na to, jak dotazník vyplní. Jen v případě, že budou mít příznaky nákazy, budou ošetřeni v přísnějším hygienickém režimu," uvedl šéf krajských nemocnic Plzeňského kraje Marek Kýhos.

V Klatovské nemocnici znamená uvolnění opatření, že vstup do monobloku bude opět možný přes hlavní vchod a že se obnovuje i provoz dětské neurologické ambulance, jejíž ordinaci využíval v uplynulých týdnech takzvaný covid tým.

Nemocnice nadále vyzývají pacienty, aby dodržovali hygienická opatření ve smyslu nošení roušek, pravidelného mytí a dezinfekce rukou a v čekárnách dodržovali přiměřené odstupy. Prostory čekáren, chodeb i ambulancí, kterými dosud procházeli pacienti s příznaky, jsou po zrušení centrální triáže kompletně dezinfikované a dezinfekce se bude v prostorách nemocnice provádět i nadále.

Z opatření nadále přetrvává například zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů, vyšetření onemocnění covid-19 u všech operovaných pacientů, přiměřené používání ochranných prostředků a pomůcek personálem nemocnice a další.

Co se v dotaznících zjišťuje?

- známky akutního respiračního onemocnění v posledních dvou týdnech (např. teplota, kašel, dušnost aj.)

- kontakt s osobou trpící příznaky virové infekce či nemoci covid-19 nebo přímo s osobou, která se aktuálně nachází v nařízené karanténě v souvislosti s onemocněním

- pobyt v zahraničí v posledních dvou týdnech

Reklama

Výběr článků

Načítám