Hlavní obsah

O levné ubytování je letos na filmovém festivalu meziročně opět vyšší zájem

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet zájemců o jednoduché noclehy je při letošním Mezinárodním filmovém festivalu (MFF) v Karlových Varech o něco vyšší než vloni. „Máme zatím 1586 ubytovaných, ale někteří se opakují, když si pobyty prodlužují,“ uvedla Anička, recepční Stanového městečka v areálu přírodního koupaliště Rolava.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Stanové městečko bylo o festivalu tradičně vyhledávaným místem pro přenocování.

Článek

„To nedokáže náš evidenční systém rozeznat, takže bych to odhadovala na zhruba patnáct set hostů, kteří dosud vyhledali stanové městečko,“ dodala.

Vloni za celý festival evidovala recepce celkem šestnáct set ubytovaných. Stanové městečko bude otevřené pro návštěvníky MFF do nedělního poledne, a je proto pravděpodobné, že ještě přijedou na závěrečný den festivalu minimálně další desítky baťůžkářů. Azyl ve vlastním stanu na Rolavě nenašli pouze baťůžkáři z české kotliny, ale také z daleké ciziny. Například Japonci, Syřané, Kaliforňané, Tunisané nebo Tádžikistánci.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Recepce hostelu ve školní budově v ulici Dukelských hrdinů

„Došlo k docela velkému meziročnímu navýšení v počtu ubytovaných,“ uvedla Eva Doušová, ředitelka Základní školy v ulici Dukelských hrdinů, jejíž budova slouží po dobu MFF jako hostel.

Dosud se v něm na zemi ve vlastním spacáku ubytovalo kolem sedmi set baťůžkářů. „Letos jsme měli méně cizinců, ale o to více brigádníků festivalu,“ podotkla ředitelka, která se střídá s kolegyněmi na recepci hostelu, a to včetně nočních směn.

„Ubytovaní byli spokojení, akorát nadávali na špatně přístupné horní nádraží, které je kvůli rekonstrukci rozkopané, takže tam nelze táhnout kufry s kolečky,“ prozradila Doušová. Vůbec poprvé letos hostel zkusil nabízet bagety po 35 korunách za kus. „Měli jsme z toho obavy, ale zájem byl opravdu obrovský. Prodali jsme jich padesát až sedmdesát denně. Baťůžkáři si stěžovali, že ve městě po půlnoci není jídlo na výběr nebo je příliš drahé,“ popisovala.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

K přespání sloužila o festivalu i tělocvična hostelu ve škole v ulici Dukelských hrdinů.

Zhruba 1200 až 1300 noclehů očekává letos při MFF hostel v budově někdejší základní školy na nábřeží Jana Palacha. „Ten počet je zhruba srovnatelný s loňskem,“ uvedl provozovatel hostelu Tomáš Hůrka.

Poprvé stál letos hned vedle hostelu stánek s občerstvením. „Docela hojně jej baťůžkáři využívali, zejména pak na snídaně, které měli se slevou. Největší zájem byl o toasty a obložené talíře,“ prozradil Hůrka, podle kterého večerní hudební pořady u stánku přilákaly nejenom ubytované, ale i další hosty z řad návštěvníků festivalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám