Hlavní obsah

Patron dětí na festivalu pomáhá znevýhodněným. Ani koruna nejde jinam

Právo, Rudolf Voleman

Dvanáctiletá Sárinka nemá svou vlastní postel ani psací stůl, u kterého by se mohla připravovat do školy. Její maminka je samoživitelkou, které z příjmů zbývají peníze pouze na skromné bydlení a zajištění jídla pro její tři děti.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dívky vyrážejí do festivalového dění upozornit na Den Patrona dětí.

Článek

V rámci unikátního charitativního projektu Patron dětí se podařilo zatím vybrat z potřebných zhruba deseti tisíc korun na pořízení základního vybavení dětského pokoje něco přes osm tisíc korun. K dokončení sbírky zbývají čtyři dny.

Případ Sárinky je jen jedním z aktuálních více než sto dvaceti, na které mohou lidé v rámci projektu Patron dětí přispívat. Mezinárodní filmový festival (MFF) v Karlových Varech si letos projekt vybral jako svého oficiálního neziskového partnera. Ve čtvrtek se uskutečnila na konci Masarykovy třídy u hlavní pošty v Karlových Varech akce nazvaná Den Patrona dětí.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dívky u Thermalu vysvětlovaly návštěvníkům festivalu, jak lze pomoci konkrétním zdravotně nebo sociálně znevýhodněným dětem.

„Patron dětí je charitativní projekt Nadace Sirius a pomáhá zdravotně a sociálně znevýhodněným dětem,“ uvedla ředitelka projektu Edita Mrkousová. „Máme spoustu hezkých atributů. Například dárce si vybere konkrétní dítě, na které chce přispět, a následně 100 % daru jde na potřeby dítěte. Tím, že nás financuje Nadace Sirius, tak si můžeme dovolit, že celá částka jde na ty děti. Díky tomu se nám daří ty příběhy rychle naplnit a uzavřít. Za dva týdny nebo do měsíce se peníze vyberou,“ popsala Mrkousová.

Přímo na festivalu mohou jeho návštěvníci dětem přispět tím, že si pořídí za symbolických padesát korun od některé z mnoha dívek pohybujících se okolo Thermalu náramek nebo placku s logem projektu. Peníze pak skončí na transparentním účtu a ze sta procent pomohou konkrétním dětem. „Nám tady ale nejde o to, abychom prodávali, nám jde hlavně o osvětu našeho poměrně mladého projektu,“ konstatovala Mrkousová.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ve stanu u hlavní pošty je možné si například vyzkoušet, jak se poslepu hraje člověče, nezlob se a další hry.

Příběhy dětí jsou zveřejňovány na webové stránce projektu patrondeti.cz. Dárci mají možnost přispět například na léčebné pobyty nebo vybavení pro školáky, ať už se jedná o školní aktovku, nebo třeba příspěvek na letní tábor pro děti, jejichž rodiny si jej nemohou dovolit.

Každé dítě v projektu má svého patrona, lékaře, známého, příbuzného, který je garantem toho, že konkrétní dítě pomoc potřebuje. Nadace prověřuje nejenom žádající rodiny, ale i patrony, aby nemohlo dojít ke zneužití.

Nadace pak rodinám neposílá peníze, ale plní konkrétní přání, například nakoupí vybavení u prověřených firem, zaplatí tábor a podobně. V současné době čeká v rámci projektu Patron dětí na pomoc 121 dětí. Pomoci se dočkalo na tisíc dětí, přičemž bylo vybráno a rozděleno 15,5 milionu korun. Přispělo přes jedenáct tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám