Hlavní obsah

RECENZE: Bankovní podvodník a pedofil se setkali v komedii Falešně

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánská černá komedie Falešně režisérky Frederikke Aspöckové odhaluje, co se stane, když se ve vězeňském pěveckém sboru střetnou dvě nekompromisní osobnosti - povýšený tunelář a pedofilní sbormistr.

Foto: Kviff

Komedie Falešně

Článek

Bankéř a podvodník Markus není člověk stavěný pro vězení. Jeho zdánlivě geniální finanční operace však policie odhalí, a tak mu nezbývá, než do jedné věznice nastoupit. Rozmazlený bankéř zhodnotí svou první celu hláškou „nemáte něco většího?“, až ho bachař musí upozornit, že se nenachází v hotelu, ale v nápravném nařízení.

Poté, co boháče podle očekávání okamžitě „zvalchují” muklové hrubšího zrna, vyžádá si izolaci. Jenže tam se může stýkat jen s pedofily. Ze začátku nevyhledává jejich společnost, když ale zjistí, že pobyt v káznici nebude na pár týdnů, nezbývá než najít společnou řeč s největšími vyděděnci mezi vězni.

Přátelský bachař, který podvodníka svým způsobem obdivuje, mu doporučí spolupracovat se sborem, vedeným úchylným bývalým vedoucím dětského sportovního oddílu. Spory obou podivínů postupně gradují a divák se baví žabomyšími válkami o repertoár sboru či o zařazení mezi tenory.

Komedie Falešně se cynicky rýpe v nitrech ne právě nejmorálnějších postav i v otázkách politické korektnosti a neváhá otevřít ani filozofický spor, zda je horší zloděj, nebo pedofil.

Humor vyrábí hlavně ústřední dvojice Jacob Lohmann a Anders Matthesen, ale vděčná je i postava zástupce vedoucí bachařky. Ten marně touží po velitelském postavení, nemá však autoritu ani mezi vězni a zoufale se snaží uplatnit alespoň maličký kousek moci. Fandům kultovního seriálu Kancl možná připomene přihlouplého zástupce manažera kanceláře. Komedie Falešně ovšem kvalitou humoru na unikátní Kancl přece jen nedosáhne.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám