Hlavní obsah

Ozdobou zahajovací party na karlovarském festivalu budou sušené kýty

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavními gurmánskými ozdobami letošní zahajovací party ve foyeru Velkého sálu v hotelu Thermal v Karlových Varech budou tři dva a půl roku sušené sedmikilové kýty černých iberijských prasátek, které se živí ve volném výběhu výhradně žaludy. Další světovou delikatesou pak bude speciální smetanová Gorgonzola, kterou si budou hosté zahajovacího večírku sami mazat na pečivo.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Provozní ředitel hotelu Thermal Břetislav Benda (vlevo) a zástupce šéfkuchaře Tomáš Böhm předvádí v hotelové kuchyni dva a půl roku sušenou zadní kýtu iberijského prasátka, která se bude podávat hostům zahajovací party ve foyeru Velkého sálu.

Článek

Letošní 54. ročník Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech zahájí v pátek 28. června (dnes) slavnostním uvedením snímku Po svatbě za účasti americké oscarové herečky Julianne Mooreové a jejího manžela a režiséra snímku Barta Freundlicha.

„Zadní kýty z černého iberského prasete živícího se výhradně žaludy ve volném výběhu představují jeden z vrcholů světových delikates,“ uvedl provozní ředitel hotelu Thermal Břetislav Benda, podle kterého má šunka mimořádnou a nesrovnatelnou chuť s jinými šunkami svého druhu.

Její barva je tmavě rubínová, tuk je naproti tomu zářivě bílý. Při pokojové teplotě se objevují na plátcích šunky drobné kapičky tuku, takže jsou krásně šťavnaté. „Dovezou nám to přímo kluci ze Španělska,“ prozradil provozní ředitel.

 Pět tisíc jednohubek

Další výjimečnou pochoutkou bude speciální Gorgonzola, tedy prastará sýrová specialita, která původně pochází ze stejnojmenného lombardského městečka. „Tento druh Gorgonzoly, který jsme si nechali dovézt, zraje úplně jinak než běžné druhy, takže je taková máslová, oni říkají smetanová, kterou je možné bez problémů namazat,“ uvedl Benda.

Organizační novinkou letošního slavnostního zahájení bude zhruba půlhodinová přestávka mezi samotným zahajovacím aktem a promítáním úvodního snímku, která bude proložená malým občerstvením.

Pro tyto potřeby má být připraveno zhruba pět tisíc jednohubek a samozřejmě široká nabídka nápojů. Ve foyeru Velkého sálu byly vybudovány kvůli slavnostní party vůbec poprvé dva servírovací bary a rozmístěno tam bylo sto bistro stolků.

 Osm set teplých jídel

Hlavní část zahajovací party ale začne jako tradičně až po projekci úvodního filmu. Kuchyně počítá s účastí až dvanácti set hostů.

Ve foyeru Velkého sálu se budou podávat fingerfoody. „Budeme mít patnáct set studených a stejné množství teplých,“ uvedl Benda. Část z nich bude například se zauzenými kachními prsy s manganovým pyré a kokosovým chipsem a další s pekanovou paštikou s dančím medailonkem nebo s fenyklovou pěnou s pošírovaným candátem.

Hotelová restaurace nabídne na osm set teplých jídel. „Opět bude připravena telecí pečeně s citronovou trávou a slaninové romanesco nebo panenka uzená studeným kouřem s houbovým kuskusem. A samozřejmě, a to si vybral prezident festivalu Jiří Bartoška, plzeňský guláš se šunkovými bramboráky,“ uvedl Benda.

Nabídku doplní studená kuchyně v podobě nakládaných italských sýrů a hub. Chybět nebude variace mini dezertů.

 Do ruky šampaňské

„Každý host, který přijde na zahájení festivalu, dostane do ruky skleničku šampaňského,“ prozradil Benda. Připraveno bude osm set lahví moravského červeného a stejný počet bílého vína, pak šestnáct sudů piva.

Na přípravě celé party se bude podílet asi 90 lidí a přímo na place se bude o hosty starat zhruba 35 servírek a číšníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám