Hlavní obsah

Přesvědčilo mě, že celou dobu sedím, žertoval o roli ve Stařících Jiří Schmitzer

Novinky, Lucie Sieglová

Režiséři Martin Dušek a Ondřej Provazník uvedli na karlovarském festivalu snímek Staříci, příběh Vlasty a Tondy, kteří stojí před úkolem najít a zabít komunistického prokurátora, jenž v 50. letech stál za jejich odsouzením. Ústřední role ztvárnili Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička.

Jiří Schmitzer hovořil na karlovarském filmovém festivalu o svém novém filmu Staříci.Video: Novinky

 
Článek

Předobrazem námětu filmu byl plán Pravoslava Raichla, který se rozhodl vyhledat a zabít prokurátora Karla Vaše. Před plánovaným atentátem Raichl zemřel, zradilo jej srdce.

„Přesvědčilo mě, že celou dobu sedím,“ žertoval Jiří Schmitzer v odpovědi na otázku, proč roli imobilního bývalého politického vězně přijal.

„Už jenom to, že jsem byl ochoten o tom diskutovat, bylo znamení, že o tom velmi vážně uvažuju, protože ten scénář byl opravdu dobrej, a hlavně pro mě nebyl prvoplánovej. Je tam přátelství, které přestává fungovat, protože ti lidi se od určitýho okamžiku nacházejí na jiných místech atd., přesto tam je,“ dodal už vážně.

Foto: Petr Horník, Právo

Režiséři filmu Staříci Martin Dušek a Ondřej Provazník (vlevo)

Hlavní ženskou roli, postavu inspirovanou dcerou Karla Vaše, ztvárnila Milena Steinmasslová. „Já jsem si tu roli velmi přála kvůli tématu. Hrozně jsem v tom chtěla hrát,“ svěřila herečka.

Milena SteinmasslováVideo: Novinky

„Reálný předobraz mé figury mě fascinoval. Hlídala jsem si, aby v sobě (postava) nesla protiklady, které od ní život vyžadoval. Její život byl velmi složitý, ale ona z toho vyšla se ctí, dokázala, co jiní nedokázali, omluvila se za svého otce. Je to velká osobnost, tak jsem se o tom snažila vědět, abych ji nezradila,“ uvedla Steinmasslová.

Foto: Petr Horník, Právo

Tvůrci uvedli snímek Staříci na karlovarském filmovém festivalu.

Světová premiéra filmu proběhla na filmovém festivalu v Karlových Varech, do kin bude uveden letos v říjnu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám