Hlavní obsah

Annelie Herzová ve Varech uvedla tátova digitalizovaného Spalovače mrtvol

Novinky, Lenka Hloušková

„Ahoj, Marku, můžu?“ překvapila moderátora Marka Ebena uvádějícího v sobotu odpoledne v karlovarském Thermalu český, digitálně zrestaurovaný film Spalovač mrtvol mladá žena. Vzápětí ho vystřídala u mikrofonu. „Já bych vám jenom chtěla říci, že by můj otec, Juraj Herz, určitě měl radost. Chtěla jsem poděkovat za něj. Snad se vám to bude líbit,“ řekla dojatě publiku Annelie Herzová.

KVIFF: Spalovač mrtvolVideo: Novinky

 
Článek

Odměnou za její slova jí byl dlouhý potlesk. Právě legendární snímek jejího táty se zařadil mezi ty, které díky penězům mecenášů dostaly digitalizovanou podobu.

Foto: Petr Horník, Právo

Annelie Herzová a Marek Eben, představení digitální podoby Spalovače mrtvol na MFF KV.

Delegace, jež v sobotu jeho novou „tvář“ představovala, připomněla, že snímek československé nové vlny provázela od samého vzniku historická nepřízeň.

Foto: KVIFF/NFA

Pro letošní ročník je připraveno jedno ze stěžejních děl československé nové vlny 60. let, film režiséra Juraje Herze Spalovač mrtvol.

Juraj Herz jej natáčel v roce 1968, do kin šel již po sovětské okupaci Československa, vzápětí skončil na desetiletí v trezoru. Doplnila, že – kdyby se vyčištění snímku – stihlo o rok dříve, mohli by v sále sedět ještě jeho tvůrci: režisér Juraj Herz a kameraman Stanislav Milota, kteří před několika měsíci zemřeli.

Lepší než točit nové

„My s mojí paní podporujeme restauraci starých filmů, protože je to mnohem bezpečnější než točit nové filmy,“ řekl za firmu Avast jeden z jejich zakladatelů Eduard Kučera. Právě ona digitální vyčištění legendárního Spalovače mrtvol platila. Českým filmů vzápětí popřál, aby se jich dařilo digitalizovat rok od roku více a více.

Uvádění podobně zachráněných snímků je na MFF KV již tradicí. Aby dostal jakýkoli vybraný kus „lepší vizáž”, nicméně trvá velmi dlouhou dobu, je to navíc finačně velmi náročné. Za zmíněným projektem stojí Nadace české bijáky.

Reklama

Výběr článků

Načítám