Hlavní obsah

Americká herečka Patricia Clarksonová dorazila na karlovarský festival

Novinky, lh, ls
Aktualizováno

Na MFF KV přijela ve čtvrtek v podvečer další z očekávaných hvězd. Americká herečka Patricia Clarksonová, letošní držitelka Zlatého globu za světově úspěšný seriál Ostré předměty. V rámci sobotního slavnostního zakončení 54. MFF Karlovy Vary převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Karlových Varech herečku přivítal Jiří Bartoška.

Článek

Ve Varech uvede film Řidičský průkaz, který režírovala Isabel Coixetová.

Patricia Clarksonová debutovala na filmovém plátně již jako respektovaná divadelní herečka, která účinkovala jak na scénách Broadwaye, tak mimo ni, a to v dramatu Briana De Palmy Neúplatní (1987). Vzápětí vytvořila hlavní roli po boku Clinta Eastwooda jako policisty Drsného Harryho v kriminálce Sázka na smrt (1988). Následovaly role ve filmech a televizních snímcích i seriálech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Patricia Clarksonová po příjezdu na MFF KV.

Za účinkování v sérii v žánru černé komedie Odpočívej v pokoji získala dvakrát – v roce 2002 a v roce 2006 - cenu Emmy pro nejlepší hostující herečku. Řadu cen, mezi nimi například New York Film Critics Circle Award obdržela pak i za roli v dramatu Daleko do nebe (2002).

Foto: Profimedia.cz

Ze seriálu Ostré předměty Jeana-Marka Valléeho

V roce 2003 byla oceněna Zvláštní cenou poroty na renomovaném festivalu v Sundance za filmy Všechny prima holky, Večeře s April a Přednosta. Také tento dramatický příběh režiséra Toma McCarthyho si získal přízeň filmových kritiků, jejichž společenství odměnila výkon Patricie Clarksonové celkem pěti výročními cenami, včetně ceny americké National Society of Film Critics.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Patricia Clarksonová po příjezdu na MFF KV.

Za roli v komediálním dramatu Petera Hedgese Večeře s April, odehrávajícím se během Dne Díkůvzdání v jedné poněkud dysfunkční rodině, byla v roce 2004 nominována na Oscara i Zlatý globus a odnesla si za ni rovněž řadu ocenění od filmové kritiky nebo porot filmových festivalů.

Následovala spolupráce uznávanými režiséry jako Lars von Trier, s nímž natočila snímek Dogville (2003), Woody Allen – Vicky Cristina Barcelona (2008) nebo Martin Scorsese – Prokletý ostrov (2010).

Foto: Petr Horník, Právo

Patricia Clarksonová převezme v rámci slavnostního zakončení 54. MFF Karlovy Vary Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Její bohatá filmografie s desítkami různorodých charakterů je od počátku také důkazem žánrové pestrosti, jíž se Patricia Clarkson nevyhýbá.

Proto v ní nejaktuálněji nacházíme jak romantické drama October Gale (2014), akční sci-fi trilogii Labyrint (2014-2018), dramatický příběh Florencino knihkupectví (2017), komedii Večírek (2017), za níž získala British Independent Film Award, nebo mysteriózní drama Out of Blue (2018).

Diváckou popularitu umocnila právě Zlatým Glóbem oceněná role Adory v televizní sérii Ostré předměty. Objevila se také v 11 epizodách dalšího seriálového hitu Dům z karet.

Foto: Petr Horník, Právo

Patricia Clarksonová dorazila na karlovarský festival.

V roce 2014 hrála v broadwayské inscenaci Sloního muže a za svůj výkon byla nominována na prestižní divadelní cenu Tony.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám