Hlavní obsah

5 nejlepších filmových zážitků z Karlových Varů

Karlovarský filmový festival je za námi, ceny jsou rozdány. Novinky nabízejí 5 nejlepších diváckých zážitků z letošního ročníku.

Foto: Lionsgate

Daryl McCormack a Emma Thompsonová

Článek

Hodně štěstí, pane Veliký

Stárnoucí britská učitelka si uvědomí, že si v životě nic neužila. Rozhodne se tedy objednat placeného společníka.

Vybere si atraktivního mladíka Lea, jenže když dorazí do hotelového pokoje, propadá panice. Nikdy nic takového nedělala a několikrát se rozhodne to vzdát. Milý mladík jí přemlouvá, ať zůstane.

Nemluvte o sexu, dělejte ho. Radí mladíček Emmě Thompson

MFF KV

Šokuje ji tím, jak se vůbec nestydí - je sebevědomý a empatický. Jeho dokonalost ovšem budí dojem nereálnosti - tušíme, že se musí objevit nějaké trauma.

Není jednoduché zvládnout příběh o sexu tak, aby byl humorný, uvěřitelný a nezaváněl trapností. Režisérka Sophie Hydeová to umí.

Kapitán Volkonogov uprchl

Foto: KVIFF

Kapitán Volkonogov uprchl.

Hutná deprese z období stalinských čistek režijní dvojice Nataša Merkulová -  Alexej Čupov. Paranoia a sovětské bizarno od první minuty - vojáci hrají volejbal ve šlechtickém paláci a míč jim uvízne v křišťálovém lustru. Vraždí se tak nějak ze sportu. Mrtvoly se házejí do hromadných hrobů.

MFF KV: Ukrajinci žádají stažení ruského filmu Kapitán Volkonogov uprchl

MFF KV

Kapitán Volkonogov se sám postaví systému a pouští se do bláznivé sebevražedné mise, aby se omluvil pozůstalým zavražděných, zatímco KGB ho zuřivě nahání.

Velká premiéra

Foto: Dušan Tománek

Iva Janžurová a Pavel Šimčík

Krobotovské absurdno. Režisér, herec a scenárista Miroslav Krobot natočil příběh pražského herce Šnajdra, který prchá před svou pološílenou manželkou do Olomouce, kde chce uvést svůj velký režijní projekt s babičkou.

Velkou premiéru psal Krobot na tělo Janžurové a Šimčíkovi

Film

Hlavní postavu svérázného herce Pavla Šnajdra napsali Miroslav Krobot a Lubomír Smékal na tělo Pavlu Šimčíkovi. Babičku ztvárnila výborná Iva Janžurová.

Vesper

Foto: Kviff

Vesper

Sci-fi litevské režisérky Kristiny Buožyté. Po jakési katastrofě žije třináctiletá Vesper v rozpadajícím se domku se svým paralyzovaným otcem. Privilegovaní žijí v obrněné Citadele a nelítostně likvidují odpor. Dystopie zaujme výtvarným pojetím a postavami.

Můj otec kníže

Foto: KVIFF

Z filmu Můj otec, kníže (2022)

Komplikovaný vztah otce Karla Schwarzenberga a Lily Schwarzenbergové. Bývalý kancléř Václava Havla a také ministr zahraničí neměl lehký život.

Lila Schwarzenbergová o svém otci: Jsme, jací jsme, někdy je to trochu boj

MFF KV

Rozhovory s dcerou odhalují dosud málo známá kontroverzní témata.

Příští 57. MFF Karlovy Vary se uskuteční od 30. června do 8. července 2023.  

Reklama

Výběr článků

Načítám