Hlavní obsah

Na festivalu vystavuje vítěz soutěže o nejlepší návrh sochy Karla IV.

Právo, Rudolf Voleman

V Galerii umění v Karlových Varech běží v rámci doprovodných akcí letošního 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) výstava soch Michala Gabriela nazvaná Červený koberec. Gabriel, jakožto jeden z nejvýznamnějších sochařů současné generace, před zhruba dvěma lety zvítězil v soutěži o nejlepší návrh sochy Karla IV., která by měla být vytvořena pro Karlovy Vary.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Výstava Michala Gabriela v Galerii umění v Karlových Varech

Článek

„O výstavě Michala Gabriela jsme uvažovali již dlouho, nicméně hlavním impulsem bylo jeho vítězství v soutěži o nový pomník Karla IV.,“ uvedl ředitel karlovarské galerie Jan Samec a připomněl, že Karlovy Vary mají v současné době tři sochy, a to z 18., 19. a 20. století a tou čtvrtou z 21. století by měla být jezdecká socha českého krále a římského císaře.

Připomněl přitom, že jeho návrh zvítězil u odborné poroty i veřejnosti. „I s podstavcem by socha měla mít v reálu skoro pět metrů, vážit 24 tun a vyrobena bude z nerezové oceli,“ uvedl Ivan Thýn z Rotary Clubu Karlovy Vary, který soutěž inicioval.

Model sochy zakladatele města je umístěn hned u vstupu do galerie jako hlavní motiv výstavy. Socha je tvořena ocelovými pláty, s kterými v poslední době Gabriel pracuje. Sochy vytvořené touto technologií tvoří asi polovinu výstavy.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Model sochy Karla IV.

„Výstava nabízí pohled na moji tvorbu z posledních let,“ uvedl Gabriel. Nechybějí mezi nimi ocelové lamelové sochy. „Já jsem je sem zařadil úmyslně, abych ukázal, jak se s touto technikou dá pracovat i jinak,“ pokračoval sochař, který je spoluzakladatel skupiny Tvrdohlaví.

„Tahle technika má jiná pravidla a ve zmenšené podobě detaily nefungují tak dokonale, ale čím je socha větší a čím používám masivnější materiály, tím je socha dokonalejší,“ dodal Gabriel, jenž je vedoucím ateliéru sochařství na Vysokém učení technickém v Brně.

Ačkoliv soutěž proběhla již před dvěma roky, nemyslí si Gabriel, že by záměr na vznik sochy Karla IV. v Karlových Varech usnul. Mezitím podle něj vznikly totiž jiné podobně koncipované sochy poskládané z plátů, u kterých se sám poučil, jak sochu zdokonalit. Rovněž ocenil, že během té doby vznikla v Karlových Varech Kancelář architektury města v čele s Petrem Kroppem.

„On ví, která místa by bylo zajímavé sochou otevřít. Je jenom a jenom dobře, že realizace sochy nepostupovala rychle. Vstup hlavního architekta je nesmírně důležitý pro zdárné umístění projektu,“ komentoval Gabriel.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám