Hlavní obsah

Policie varuje hosty festivalu před kapsáři

Novinky, vor
KARLOVY VARY

Karlovarská policie varuje návštěvníky letošního, 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před kapsáři. Podobně jako na každou událost, kde se soustředí spousta lidí, přijeli kapsáři totiž i do centra filmového dění. Vypovídají o tom první případy okradených festivalových hostů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek.

Článek

„Vzhledem k velké kumulaci lidí, kteří přijeli do Varů, se policisté potýkají z kapsáři, kterým tato akce nabízí mnoho příležitostí ke krádeži,“ uvedla v pondělí mluvčí karlovarské krajské policie Kateřina Böhmová, podle které zloději využívají především nepozornosti lidí.

„Poškozenému muži, který usnul zřejmě po náročném večeru v parku, odcizil batoh s mobilním telefonem a finanční hotovostí. Způsobil mu tak škodu kolem 15 tisíc korun,“ popsala jeden z případů.

Mizející peněženky

Kapesní zloděj okradl v sobotu 32letého návštěvníka festivalu. „Využil jeho nepozornosti a v nestřeženém okamžiku mu rozepnul zip u tašky, kterou měl zavěšenou přes rameno. Odcizil z ní peněženku s finanční hotovostí různé měny v přepočtu na koruny kolem 42 tisíc korun a také osobní doklady,“ prozradila Böhmová.

Ve stejný den řešili karlovarští policisté případ zatajení věci. „Zloděj využil nepozornosti návštěvnice festivalu a přisvojil si nálezem peněženku s finanční hotovostí kolem 18 tisíc korun, kterou žena nechala volně odloženou v kabince na dámské toaletě. V peněžence měla dále osobní doklady a několik platebních karet,“ uvedla mluvčí policie.

Během noci ze soboty na neděli pak neznámý zloděj využil nepozornosti 26leté ženy ve festivalovém baru, odkud jí z kabelky, kterou měla přehozenou přes rameno, odcizil mobilní telefon, osobní doklady a finanční hotovost. „Způsobil jí tak škodu necelých 40 tisíc korun,“ dodala Böhmová.

Pozor na dav

Policie upozorňuje návštěvníky festivalu, že se vyplatí věnovat především pozornost okolí. „Kapsáři využívají davu lidí, kde se na vytipovanou oběť natlačí a na krádež jim stačí jen pár vteřin. Proto je namístě být obezřetní, a pokud se někdo snaží na vás tlačit, okamžitě se snažte vzdálit,“ nabádá Böhmová.

Tašky nebo batohy, kde mají návštěvníci uloženy peníze nebo jiné cennosti, není vhodné nosit na zádech.

„Důležitá rada pro pány, nenoste peníze ani doklady v zadních kapsách kalhot. Tato varianta je pro kapsáře nejsnadnější a vyprázdnění kapsy ani neucítíte,“ uvedla mluvčí policie.

Návštěvníci festivalu by neměli nechávat své peněženky, cennosti, mobilní telefony a doklady navrchu svého zavazadla, ale naopak je uložit do vnitřních kapes oděvu či na spodek kabelky nebo tašky. Dobré je také nosit doklady odděleně od finanční hotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám