Hlavní obsah

Z festivalu Singrovkou do porcelánky

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech mohou využít neobyčejnou možnost vypravit se po stopách laskavé komedie z poloviny 70. let Holky z porcelánu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Šéf osobní dopravy Českých drah v Karlovarském kraji Vladimír Omelka v diskuzi s mašifírou Singrovky, která návštěvníky festivalu odvezla v neděli do novorolské porcelánky.

Článek

V rámci doprovodných akcí MFF totiž pořadatelé připravili ve spolupráci s Návštěvnickým centrem porcelánky Thun 1794 v Nové Roli a Českými drahami (ČD) zážitkovou jízdu historickým vlakem tzv. Singrovkou.

Poprvé vyjela Singrovka z karlovarského dolního železničního nádraží směr Nová Role v neděli čtvrt hodiny po jedné. Kapacita sedmdesáti míst motorového vagónu byla takřka naplněna.

Ve vestibulu karlovarského dolního nádraží čekali pořadatelé z Návštěvnického centra v železničářských uniformách. „Samozřejmě jedeme s klienty vlakem a pak je doprovodíme z novorolského nádraží do porcelánky,“ popisovala Růžena Dolinová z Návštěvnického centra Thun 1794.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prodej jízdenek na jízdu Singrovkou do porcelánky v Nové Roli.

„Klientům ukážeme celou tu krásnou výrobu porcelánu. Ale nejenom to. Projdou si rovněž Porcelánovou školičkou, kde si mohou vyzdobit hrneček svými vybranými dekory, které tam máme připravené,“ popisovala organizátorka s tím, že hrneček si mohou nechat návštěvníci vypálit v peci a po čase odnést.

„My pocházíme z vesnice, která stojí hned vedle Nové Role, tedy z Mezirolí, tak jsme se rozhodli, že se z festivalu zajedeme podívat do porcelánky v Nové Roli,“ prozradila Lenka.

„Na filmy tady chodíme, ale na neděli jsme si program upravili tak, abychom stihli i prohlídku porcelánky. Dozvěděli jsme se o akci z festivalového programu,“ vysvětlila Jana, která na festival přicestovala z Prahy.

Jízdenka historickým vláčkem stojí sedmdesát korun a dvakrát tolik je cena vstupného na prohlídku porcelánky, která trvá zhruba čtyřicet minut. „Zájemci z řad akreditovaných návštěvníků MFF mají cenu za prohlídku fabriky sníženou na polovinu, takže platí jen 70 korun vstupného,“ konstatovala Dolinová, která sama bývala v minulosti jednou z „holek z porcelánu“.

„Zážitkové jízdy historickým motorovým vozem M 240.0 Singrovka do porcelánky Thun 1794 v Nové Roli jsou naplánované i na další dny trvání filmového festivalu,“ uvedl šéf osobní dopravy ČD v Karlovarském kraji Vladimír Omelka.

„Zvláštní jízdy vlaku se uskuteční ještě od pondělí do středy včetně a pak poslední jízda je naplánovaná na pátek 7. července,“ dodal Omelka, který osobně přišel akci na místo podpořit. Vlak vždy vyjíždí v 13.15 a vrací se zpět v 15.35 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám