Článek
„Prasata jsou krmena peletami z kokosu, čímž dostávají výjimečnou chuť,“ upozornil šéfkuchař. „Nechali jsme si je u našeho řezníka vyudit pouze na 56 stupňů, a když je rozehřejeme, mají vepřové panenky výtečnou chuť, kokos je z nich krásně cítit,“ sdělil. Každá panenka má zhruba pět set, šest set gramů a Thermal jich pro zahajovací party objednal zhruba sto. Podávat se budou s křenovou omáčkou a kroketkami.
Žádné zvláštní požadavky kvůli hlavní hvězdě festivalu Umě Thurmanové kuchaři Thermalu od pořadatelů nedostali.
Benda by byl rád, kdyby Uma Thurmanová ochutnala něco z umění kuchařů Thermalu. Po zahájení festivalu ve Velkém sále většinou oceněné filmové hvězdy pobudou ve vyčleněném V. I. P. salónku zhruba hodinku. „Sem tam si něčeho zobnou. Doufám, že Uma Thurmanová ochutná naši zauzenou panenku,“ přál si šéfkuchař.
Klasická česká kuchyně
Thermal na zahajovací párty očekává dvanáct set až třináct set hostů. „Pan Bartoška si opět přál, abychom se zaměřili na klasickou českou kuchyni,“ řekl Benda s tím, že česká kuchyně bude ve foyeru Velkého sálu.
„V českém koutku bude tradiční svíčková z kvalitního hovězího masa a k tomu karlovarský knedlík. Chybět nebude plzeňský guláš s pivem a k tomu škvarkové bramboráky,“ popisoval. Smažené řízky se budou připravovat na rozpuštěném másle a podávat s bramborovým salátem.
„Z biofarmy jsme si nechali dovést kachní prsíčka, k nimž bude opět kedlubnové zelí. To byla první věc, na kterou se mě pan Bartoška ptal, jestli bude kedlubnové zelí. Podávat je budeme s bramborovými noky,“ prozradil Benda.
V hotelové restauraci, do níž hosté projdou z foyeru, se bude podávat šunka Prosciutto San Daniele od italského města Udine. Nechává se zrát v horském větru a svěžím mořském vzduchu zhruba rok. „Připravujeme antipasty a parmazán Valgrana, máme ho půl kola,“ uvedl.
„Z Francie jsme si nechali přivézt křepelky, které budeme připravovat s fenyklovou kaší. Pan Bartoška nejdříve nic takového nechtěl, má rád českou kuchyni, ale my chtěli ukázat, že umíme i více, tak nakonec mávl rukou,“ pokračoval šéfkuchař, podle něhož křepelky pocházejí přímo z Normandie a jsou opět v bio kvalitě.
„Českého candáta budeme dopékat před hosty a připravíme k němu šafránovou omáčku. Pro vegetariány budeme mít gnocchi s liškami,“ dodal.
Všechny dobroty budou připraveny zhruba po pěti stech porcích. Na hosty bude čekat také 450 litrů moravského vína ze sklepů Martinčák.
Pivovar Lobkowic dodal sponzorsky deset až patnáct sudů piva a Moët & Chandon sto lahví šampaňského.