Hlavní obsah

RECENZE: Whitney byla geniální i slabá. Film dojal Vary

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Celovečerní dokument Nicka Broomfielda a Rudiho Dolezala: Whitney: Can I Be Me (Whitney: Být sama sebou) dohání slabší povahy k slzám. Nevynechává žádný detail z dětství a kariéry jedné z nejlepších popových zpěvaček 20. století, která předčasně zemřela. A přesvědčivě ukazuje, proč to jinak dopadnout nemohlo.

Trailer k filmu WHITNEY- Can I Be MeVideo: Dogwoof

 
Článek

Řada neznámých záznamů ukazuje malou Whitney Houstonovou v kostele a v chudé čtvrti, kde děti od deseti let znají heroin. Znali ho i bratři Whitney. Šoubyznys ji rozhodně nenaučil fetovat, to už dávno uměla.

Přísná matka – gospelová zpěvačka vypráví, že naplánovala a vydupala ze země celou kariéru své dcery, a není důvod jí nevěřit. Srdečný otec s ní měl ale zpočátku lepší vztah.

Producenti dívku vytrhli z domovské čtvrti a stvořili popovou ikonu pro bílé teenagery. Vydělali tak stovky miliónů, ale její písničky vlastně nebyly pravý soul – šokovanou Whitney pak kvůli tomu při udílení černošských cen vypískali. Zdrtilo ji to a ještě víc podkopalo její chabé sebevědomí.

Foto: kviff.com

Whitney. V soukromí nebyla tak zářivou hvězdou.

Když ji opustil manžel Bobby Brown, rodiče i blízká kamarádka Robyn (byla homosexuální a pravděpodobně Whitney milovala), neměla už žádné přátele. Měl je nahradit šílený koktejl alkoholu a drog, který ji zničil.

Osobní strážce

Hodně zajímavá je výpověď poměrně vtipného bodyguarda Davida Robertse, který prozradil, že film Osobní strážce byl hodně podle skutečnosti, až na to “že ho nepostřelili a že s ní nespal“.

Roberts napsal manažerům dopis, že Whitney umře, pokud něco neudělají, ale oni se ho zbavili a jelo se dál. Stejně jako u Michaela Jacksona nikdo neměl zájem zastavit „továrnu na peníze“.

S hudebními dokumenty, i s tak pečlivě natočenými jako Whitney: Can I Be Me – je ten problém, že vyprávějí velké dramatické příběhy, jenže jsou si velmi podobné. Lze hovořit i o „rokenrolovém klišé“ – nastupující hvězdička, milióny prodaných desek, milióny dolarů, spory s rodinou, s manažery, ztráta sama sebe, alkohol, kokain, heroin, smrt.

Můžete dosadit jména jako Amy, Janis, Whitney, nakonec to vyzní velmi podobně. Po smrti geniálních zpěváků se vždy hledají viníci, ale při objektivním zvážení faktů, které se tomuto dokumentu celkem daří, se často ukáže, že konkrétní viník neexistuje.

Aby někdo mohl být geniálním zpěvákem, musí být citlivý až hypersenzitivní osobností, a právě proto pak slávu nezvládne. Zní to banálně, ale Whitney říká ve filmu zásadní pravdu, když si povzdechne: „Sláva vám štěstí nepřinese, peníze vám štěstí nepřinesou.“

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám