Hlavní obsah

Do podzemí karlovarského Vřídla

Právo, Bohuslav Smítka

Pokud jste nedostali lístek do žádného z festivalových kin nebo jste naopak už filmovými příběhy trochu unaveni, vydejte se na procházku městem nebo do nejbližšího okolí Karlových Varů.

Foto: Bohuslav Smítka, Právo

Podzemí Vřídla

Článek

Během pobytu v Karlových Varech určitě každý zamíří k Vřídlu. Od jara letošního roku tryská z důvodu rekonstrukce Vřídelní kolonády venku před hlavním vchodem. Docela mu to na volném prostranství sluší. Se svojí teplotou až 73 °C je nejteplejším termálním pramenem Česka, vyvěrá jím na povrch neuvěřitelných 2000 litrů minerální vody za minutu. Představuje to 95 % veškeré minerální vody, která vyvěrá v Karlových Varech.

Díky vysokému tlaku termy a obsahu plynného CO2 stříká až do výšky 12 metrů. K překvapení mnoha návštěvníků jde výhradně o přírodní jev. Jen malá část vody však jde do fontány, většina proudí do nádrží, které jsou pod kolonádou. Z nich je rozváděna do balneoprovozů a hotelů. Pojďme se podívat do podzemí Vřídla, kde se dozvíte mnoho zajímavostí.

Království kamenných růží

V prvním patře Vřídelní kolonády si kupte vstupenky a po krátkém úvodu vstoupíte do historického podzemí původní litinové kolonády. Na prohlídkové trase uvidíte zajímavou sbírku vřídlovců a sintrů, stará potrubí zanesená vřídlovcem. V každém litru vody je více než 6 g rozpuštěných minerálních látek, za den je to 18 tun minerálů, to má obrovský vliv na rychlé zarůstání potrubí. Dříve často docházelo k ucpávání výstupních cest a k nepředvídatelným výbuchům či průvalům termální vody.

Nad vývěrem Vřídla původně stály jen lehké přístřešky, které se mohly po opakovaných výbuších snadno obnovit. Nejmohutnější výbuch se odehrál v roce 1809, jeho síla tehdy zničila několik budov v okolí. Z toho důvodu byly provedeny až 90 metrů hluboké jímací vrty, které zajišťují, že se prameny nestěhují a vyvěrají stále na témže místě.

Karlovarské prameny vyvěrají samostatně, každý má svůj jímací vrt, pocházejí však z jednoho zdroje, který je zhruba 2 km pod zemí. Vřídlo je z nich nejteplejší, teplota dalších pramenů klesá s tím, jak jsou vzdáleny od Vřídla. Odlišují se od sebe stopovými prvky a obsahem kysličníku uhličitého.

Foto: Bohuslav Smítka, Právo

Pozůstatek původní litinové kolonády

Ve městě je však dalších přibližně 80 „divokých“ pramenů, které nejsou nijak regulovány a které se stěhují. Malé pramínky spatříte na prohlídce v korytě řeky Teplá.

V podzemí probíhá proces pokameňování suvenýrů, pod proudem minerální vody vznikají jedinečné suvenýry, které návštěvníci lázní s sebou odvážejí do celého světa. Zde vznikají typické karlovarské kamenné růže. Na závěr prohlídky vstoupíte do koryta řeky Teplá a prohlédnete si přes sto let starou a řasami porostlou desku, která má zabránit ničivým výbuchům Vřídla.

Vřídelní voda je součástí oblíbených lázeňských oplatek, mýdla a kosmetických výrobků a vy si můžete dát přímo v budově Vřídelní kolonády vřídelní kávu. Podává se ve speciálním šálku, je skutečně zalitá vřídelní vodou, ochucená Becherovkou a doplněná šlehačkou. Prostě opravdová pochoutka.

U vchodu do podzemí jsou zbytky původní litinové Vřídelní kolonády, která byla postavena podle návrhu vídeňského ateliéru Fellner & Helmer. Kolonádu zhotovila železárna a slévárna v Blansku. Slavnostně byla vysvěcena 1. června 1879, vydržela však jen 60 let, v roce 1939 byla rozebrána kvůli korozi.

Všechny kovové díly byly dány na válečné účely. V současné době probíhá rekonstrukce stávající kolonády, objevují se však návrhy nynější kolonádu zbourat a postavit kopii původní litinové.

Najděte si svůj čas

Poblíž Vřídelní kolonády, proti kostelu sv. Maří Magdalény, jsou do chodníku vsazeny bronzové sluneční hodiny. Člověk, který vstupuje na hodiny, se dostává do víru termální vody a svým stínem ukazuje svůj čas. Krystaly plující na hladině mají údajně zázračnou moc. Po jejich pohlazení se zbavíte všech obtíží a nemocí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám