Hlavní obsah

OHLÉDNUTÍ MFF KV: Vary vyráží do světa aneb co uvidíte v kině a v televizi

Novinky, Lenka Hloušková

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je minulostí. Ceny se rozdaly, ruch v lázeňském městě utichl. Nicméně, kdo letos nedorazil, má šanci mnohé dohnat v kinech a v televizích. Na festivalu se představila řada projektů, které cílí na to stát se diváckými hity.

Zpívající andělíčci

Článek

Vše začal Anthropoid, který sklidil na festivalu velký potlesk hned po úvodním ceremoniálu. Zájem o příběh atentátníků na Reinharda Heydricha byl nebývalý. Promítal se v pátek večer hned v několika kinech najednou, ale stejně to nestačilo.

Snímek bude mít premiéru v srpnu, a to ve Spojených státech. Kdy bude uveden do českých kin, není zatím jasné.

Trailer k filmu Anthropoid

Naopak už koncem července se můžete těšit na Učitelku režírovanou Janem Hřebejkem. V hlavní roli "slizké soušky" se objeví skvělá slovenská herečka Zuzana Mauréry. (celá zpráva)

Upoutávka na film UčitelkaVideo: Evolution films

Ve výčtu zahímavých děl nesmí chybět ve Varech představený Zloději zelených koní, vzniknuvší podle stejnojmenné úspěšné knihy Jiřího Hájíčka. Zavádí diváky mezi kopáče vltavínů, pro něž se ilegální těžba těchto polodrahokamů stala nekontrolovatelnou vášní, ale i způsobem obživy. Do kin se dostane začátkem září.

Trailer k filmu Zloději zelených koní Video: CinemArt

O měsíc později -  27. října - přijde jiný film z 2. světové války - Tenkrát v ráji. Popisuje příběh skvělého českého horolezce Josefa Smítka, který odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Českého ráje. Hudbu k filmu složila oblíbená písničkářka Radůza. V hlavní roli se objeví olympionik Vavřinec Hradilek. (celá zpráva)

Trailer k filmu Tenkrát v ráji Video: DP FILM

A kdo do kin nechodí moc často, má malé děti, nechť si počká na jistý vánoční hit - Anděl Páně 2. Zahraje si v něm (nejen) herecká česká a slovenská elita. Anděl (Ivan Trojan) s čertem (Jiří Dvořák) se tentokrát z nebe vydají na Zemi kvůli zakutálenému jablíčku... Premiéra snímku je naplánovaná na 1. prosince. (celá zpráva)

Trailer k filmu Anděl Páně 2

Mattoni a Pustina

Na MFF KV se také ukázalo, že vedle filmových tvůrců nezaháleli ani ti televizní. Z jejich produkce se na festivalu představilo hned několik seriálů.

Nejširší nabídku ochutnávek přivezla - jako ostatně tradičně - Česká televize. Vlajkovou lodí by se mohl stát hodně očekávaný, velmi nákladný seriál Já, Mattoni. Životopisná sága o osudech ambiciózního Heinricha Mattoniho se vrací k tradici velkých historických děl. První díl by diváci měli vidět v září. (celá zpráva)

Trailer k filmu Já, MattoniVideo: Česká televize

Milovníci psychothrillerů, obrazových kouzel nechť na podzim nevynechají minisérii Pustinu. Půjde od října na HBO. Zuzana Stivínová v ní hraje starostku obce Pustina, která se nachází na česko-polském pomezí a jejíž občané jsou rozděleni kvůli názoru na těžbu uhlí. To se stává vedlejším tématem poté, co zmizí starostčina dcera Míša. (celá zpráva)

Upoutávka na minisérii PustinaVideo: HBO

Kosmo a Trapný padesátky

Ctitelé černého, nekorektního politického humoru nesmí zase vynechat nový miniseriál ČT Kosmo. Klade si zdánlivě ztřeštěnou otázku: Dobudou Češi Měsíc s podporou Hrabiše? Vypadá velmi slibně, nekorektně. A ze zákulisí ČT se proslýchá, že právě proto se na obrazovkách objeví až po podzimních volbách, tedy někdy v říjnu nebo listopadu. (celá zpráva)

Trailer k miniseriálu Kosmo

Skladbu ČT osvěží za pár měsíců i další novinky představené na MFF KV. Třeba Trapný padesátky. V hlavních rolích: Alena Mihulová, Klára Melíšková a Pavla Tomicová. Myšleno, ženy ve středním věku se svými radostmi i starostmi. (celá zpráva) Jejich dobrodružství budete moci sledovat od ledna.

Detektivní případy zase bude rozplétat třináctidílný krimiseriál nazvaný Rapl, ve kterém se na obrazovku vrací svérázný policista Kuneš (v podání Hynka Čermáka) z kritiky i diváky oceňované série Cirkus Bukowsky.

Lucie běží v kinech

Na karlovarském festivalu se představila také řada výborných dokumentů. Divácký zájem sklidil například ten o dnes již legendární kapele Lucie nazvaný prostě -  Lucie: příběh jedný kapely. Na ten můžete jít do kina, klidně hned. (celá zpráva)

Trailer k filmu Lucie: Příběh jedný kapely Video: Bontonfilm CZ

Nevybrali jste si z domácí produkce? Či chcete jít prostě okamžitě do kina? Zkuste film belgicko-francouzský snímek Belgica o dvou bratrech, velkém mejdanu plný chytlavé hudby. (celá zpráva)

Trailer k filmu Belgica Video: Artcam

Další tři novinky z programu 51. ročníku MFF KV společně vstoupí do kin bezprostředně po skončení akce díky projektu Vary ve vašem kině. Severoamerickou kinematografii v něm zastoupí snímek Tohle je náš svět. (celá zpráva). Mimochodem letošní vítěz Divácké ceny Práva.

Trailer k filmu Tohle je náš světVideo: Aerofilms

Evropskou tvorbu bude reprezentovat francouzská detektivní retro komedie Líná zátoka. (celá zpráva)

Trailer k filmu Líná zátoka

Trojici završí vysoce ceněné brazilské drama Neonový býk. (celá zpráva)

Trailer k filmu Neonový Býk

A ještě větší výběr filmových festivalových hitů nabízejí v těchto dnech Šary Vary. (celá zpráva)

Reklama

Výběr článků

Načítám