Hlavní obsah

Některé děti nechtějí z festivalového centra v Thermalu zpátky k rodičům

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětské festivalové centrum v hotelu Thermal každoročně slouží rodičům s malými dětmi služby, díky kterým mohou jít v klidu na festivalová vystoupení. Děti jsou v mnoha případech v centru tak spokojené, že odmítají s rodiči odejít, dokud nedokončí hru.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Sandra Šmídová s dětmi ve festivalovém dětském centru v Thermalu.

Článek

„Dětské festivalové centrum je otevřeno od osmi od rána do dvaceti hodin do večera,“ prozradila Eva Němejcová, která se s kolegyněmi v centru o děti stará. Služeb centra využily během letošního 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech již desítky rodičů.

„Chodí sem spousta rodičů, zejména ale odpoledne, dopoledne chodí rodiče méně,“ uvedla Sandra Šmídová. „Když dávají v kinech oblíbené filmy, tak je zájem o centrum ze strany rodičů vysoký a máme tady opravdu hodně dětí. Jsou ale dny, které jsou naopak slabší,“ doplnila vychovatelka.

Bazének s kuličkami

„Každý den tu máme minimálně dvacet dětí,“ prozradila Němejcová s tím, že děti je možné svěřit dětskému centru nejdéle na tři hodiny. Své děti vodí do centra i zahraniční rodiče. „Domluvili jsme se s nimi anglicky,“ poznamenala.

Za první hodinu pobytu se platí 70 korun a každá další je pak za padesát korun. „Máme tady bazének s balónky pro nejmenší děti, další hračky pro děti školkového věku, ale i pro starší děti, školáky. Pro ty vymýšlíme různé aktivity, hráli jsme s nimi slovní nebo deskové hry. Musíme prostě zabavit i starší děti ve věku kolem devíti desíti let,“ usmívala se spokojeně Němejcová.

„Spíše, než bychom zažili, že by dítě nechtělo u nás být, po dobu, kdy bude jejich maminka v kině, tak se nám stává pravý opak,“ konstatovala vychovatelka. „Dětem se věnujeme, tvoříme s nimi, modelujeme, malujeme, takže jsme tady měli kupříkladu jednoho chlapečka, který přemlouval maminku, aby tady mohl ještě zůstat,“ popisovala.

„Starší děti učíme nové hry, jako třeba pantomimu a ti kluci tady pak kňučeli, když pro ně přišli rodiče, že tady chtějí ještě zůstat. Nakonec je ukecali, aby tu mohli být ještě o půl hodiny déle,“ pokračovala Němejcová.

Pásky na rukách

O děti je dobře postaráno. Od sponzora, společnosti Korunní dostalo centrum občerstvení v podobě spousty lahví minerální vody.  „Jinak si svačiny pro děti nosí rodiče sami,“ uvedla vychovatelka.

„Klimatizaci pouštíme v odpoledních hodinách,“ dodala Šmídová. Vloni bylo centrem umístěno na parkovišti na terase Thermalu. „To místo nebylo nic moc, tady je to mnohem lepší. Také rodiče si to tady chválí,“ uvedla Šmídová.

V centru děti nejenom ohlídají, ale mohou v něm pobýt s dětmi i samotní rodiče. „Mohou si tady odpočinout nebo děti nakojit, přebalit a podobně. Anebo to tady rodiče zkouší poprvé od maminky,“ uvedla Němejcová.

Všechny děti dostanou pásky na ruku, holčičky mají růžové, chlapečci modré. „Takže každé dítě je hlídané, má napsanou svoji kartu. Rodič má na sobě tu samou pásku, takže na základě toho pak rodiče rozpoznáme, když si přijdou pro své dítě,“ uzavřela vychovatelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám