Hlavní obsah

Jiří Stivín jezdí po festivalových Karlových Varech výhradně na kole

Právo, Rudolf Voleman

Ani v rámci letošního 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech nechybí mezi základní nabídkou služeb Festivalová půjčovna jízdních kol, díky kterým se lze snadno přepravit z jednoho kinosálu do druhého nebo ze Stanového městečka do centra filmového dění. Ze známých osobností jezdí po festivalových Karlových Varech výhradně na kole třeba světově uznávaný jazzman Jiří Stivín.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Festivalová půjčovna jízdních kol ve Stanovém městečku je využívána hlavně dopoledne.

Článek

„Rok co rok je naším asi nejčastějším účastníkem ze známých osobností hudebník Jiří Stivín. Je z toho úplně nadšený. Mohl by jezdit festivalovými auty, ale nechce,“ uvedl Roman Humani, šéf Festivalové půjčovny jízdních kol Specialized, kterou na festivalu provozuje Ski a Bike Centrum Radotín.

Stivín využívá na karlovarském festivalu služeb půjčovny kol každý rok pravidelně.

„Letos se zatím stihl pouze zaregistrovat, půjčit kolo si už nestihl, ale říkal, že se těší na další dny, že se zase projede,“ prozradil Humani.

 Šedesát kol k dispozici

„On je asi nejčastější ze známých osobností, kteří jezdí na kole. Chodí k nám i hodně cizinců, ale protože se třeba nejedná o ty úplně největší hvězdy, tak samozřejmě je obsluha nedokáže úplně rozeznat. I když pak třeba vidíme, že jeho jméno známe,“ dodal šéf půjčovny.

Letos mají filmoví nadšenci v Karlových Varech k dispozici šedesát kol.

„Modely jsou trošku jiné, protože vloni jsme měli i vyloženě městská kola s hodně polstrovanými sedátky. Letos tu máme hlavně taková na půl krosová a městská kola s užšími plášti, některá s nosiči, ale všechna jsou vybavena světýlky, brašnami a mapkami, aby návštěvníci věděli, kde jsou jednotlivé zastávky a podobně,“ konstatoval Humani.

„Ke kolům půjčujeme automaticky přilbu, zámek, přední zadní světýlko, protože fungujeme od osmi ráno do 23 hodin večer,“ pokračoval. „Všechna kola jsou osázena blatníky, protože když začne pršet, tak aby na ně voda nestříkala a byli v suchu,“ dodal.

První hodina zdarma

Jízdní kola si lze půjčit ve Stanovém městečku na přírodním koupališti Rolava, u Thermalu a u Grandhotelu Pupp.

„K zapůjčení kola je třeba mít festivalový pas a doklad totožnosti, ať už občanku nebo cestovní pas. Potom je třeba se na některém ze stanovišť zaregistrovat, což musí udělat i ti, co se registrovali třeba už vloni, je třeba se registrovat opětovně, podepíší jednoduchou smlouvičku a klient si pak může půjčit kolo,“ popisoval provozovatel půjčovny.

„Půjčení je na hodinu zdarma, každá další hodina je za stovku, stejně jako vloni. Maximální výpůjční doba jsou čtyři hodiny, ale popravdě nikdo si kolo nepůjčí kolo na déle, než jednu hodinu,“ uvedl Humani.

„Nejčastější výpůjčky jsou na patnáct minut, když jedou mezi GH Puppem a Thermalem, a když jede klient ze Stanového městečka, tak je ta výpůjční doba zhruba půl hodiny,“ doplnil.

Ráno vede Stanové městečko

Po ráno se nejvíce půjčují kola ve Stanovém městečku. „Odtud se dostávají návštěvníci do centra města. Po jedenácté se pak stanoviště ve Stanovém městečku uklidní. I když jak kdy, záleží na tom, jaké jsou den před tím party nebo programy, od toho se odvíjí, v kolik lidi ve Stanovém městečku vstávají,“ poznamenal.

„Během dne je Stanové městečko mrtvější a pak to pendluje hlavně mezi Puppem a Thermalem, aby lidí stíhali jednotlivé filmy,“ uzavřel Humani s tím, že jen v pátek půjčovna registrovala 363 půjčení kol.

Reklama

Výběr článků

Načítám