Hlavní obsah

Baťůžkáři vzali letos festival útokem

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baťůžkáři přijíždějí letos na 51. ročník Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech oproti loňskému roku v předstihu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Stanové městečko se začalo naplňovat.

Článek

„Ve srovnání s loňským rokem si myslím, že více lidí najelo už ve čtvrtek, protože využívají toho, že tady není nával, najdou v pohodě parkování a v klidu se ubytují, kde sami chtějí. V pátek si pak už mohou bez starostí zařizovat festivalové pasy a nemusejí se zabývat tím, že tady není třeba místo na parkování,“ uvedla recepční stanového městečka Veronika Veselá.

„Máme tady ubytovaných 181 osob ve sto čtyřech stanech. Přijeli z celé České republiky a asi sedm cizinců tu je ze Slovenska, Polska a Maďarska,“ pokračovala.

„Největší nával je na ubytování na první víkend na začátek festivalu a asi třicet procent ubytovaných tu bude celý festival,“ dodala.

 Budka na mobily

Novinkou ve stanovém městečku, kde stojí noc 95 korun včetně lázeňského poplatku, je zavedení speciální dřevěné buňky, v které je možné si za pět korun nechat nabít mobilní telefon. Mezi prvními ubytovanými ve stanovém městečku byly studentky Marie, Eva a Domča z Prahy.

„Očekáváme výbornou atmosféru a skvělé filmy,“ uvedla Marie. „Anthropoid jsme už propásly, ale jdeme na Vůni podzemí,“ prozradila studentka. „Stanové městečko nám nabízí dobré zázemí, je tady pokladna na zakoupení pasů a lístků a také dobré spojení festivalovými autobusy,“ pochvalovala si Marie s tím, že v Karlových Varech hodlají zůstat tři dny.

Nejvyhledávanější mezi baťůžkáři jsou hostely. „Kapacitu máme nastavenou na dvě stě padesát až tři sta lidí s tím, že kdyby náhodou baťůžkáři potřebovali víc místa, tak je na ulici nenecháme, otevřeme další třídy,“ uvedla ředitelka hostelu ve škole Dukelských hrdinů Eva Doušová. „Přes objednávky máme v tuto chvíli plnou kapacitu z více než 90 procent,“ doplnila.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Baťůžkáři spí i v bývalé ředitelně základní školy na nábřeží Jana Palacha, kde vznikl festivalový hostel.

„Přijel jsem z Holešova u Kroměříže a jsem tady podruhé, minule ale jen tak laxně na dva dny, letos na celý festival,“ uvedl student Jakub Pařil. „S ubytováním je to tady v pohodě, ale zapomněl jsem karimatku, tak je škoda, že tu nejsou žíněnky. Karimatku si ale seženu,“ usmíval se Jakub.

„Jde to sem ve třech vlnách - na první víkend, na státní svátky a na poslední víkend přijedou další party, někdo se bude vracet. Ti, co u nás jsou ubytovaní, tak jsou to milí, příjemní a inteligentní mladí lidé, kteří se chovají slušně,“ pochvalovala si ředitelka. Noc stojí 130 korun, ve stanu na zahradě, kde je možné si natrhat dozrávající třešně, je ale levnější.

Hosté z daleka

Noc v hostelu na nábřeží Jana Palacha stojí 170 korun včetně sprchy a nabízí zhruba pět set míst. „Na první víkend máme ještě nějakou rezervu,“ uvedl Vladimír Hůrka, provozovatel hostelu, který stojí jen sto metrů od Thermalu. „Letos k nám mají přiletět dokonce hosté až z Kalifornie,“ dodal.

„Od pátku prodáváme v rámci Last Minute ubytování s 50 procentní slevou a nějaká místa se určitě najdou, i když některé termíny jsou hodně naplněné,“ uvedla Magdaléna Aronová, která má ubytování na festivalu na starosti. „Vše se ale každou chvíli mění, takže se vyplatí stále se ptát a ptát,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám