Hlavní obsah

MFF KV: Česká televize představila seriál Já, Mattoni

Novinky, Lenka Hloušková
Aktualizováno

Na karlovarském filmovém festivalu byl ve středu představen další očekávaný projekt, tentokrát televizní. Česká televize uvedla jeden díl nového seriálu Já, Mattoni. Životopisná sága o osudech ambiciózního Heinricha Mattoniho se vrací k tradici velkých historických děl. Vysílat by se měla od září.

Trailer k filmu Já, MattoniVideo: Česká televize

 
Článek

„Premiérujeme ve Varech, což se hodí,” uvedl slavnostní premiéru seriálu na MFF KV jeho režisér Marek Najbrt.

Divákům v Malém sále hotelu Thermal vysvětlil, že jim záhy pustí ve světové premiéře třetí díl ze třinácti: „Jednoduše proto, že je hotový. Stále věci doděláváme.”

 Chvála scénáře

„Hlavním důvodem, který mě přiměl tuhle práci přijmout, byl jednoznačně scénář. Myslel jsem si, že přečtu jednu, dvě epizody a celou věc s klidným svědomím odmítnu,” pokračoval.

Foto: KVIFF

David Švehlík

„Přečetl jsem jich rovnou sedm a nestačil se divit, jak mě příběh pohltil. Devatenácté století mě lákalo dávno, už dřív jsem uvažoval o námětech z těch časů. Zaujalo mě, že přestože Mattoni nebyl největším podnikatelem své doby, vyznačoval se výjimečným osobním kouzlem a moderním smyslem pro marketing," líčil.

Foto: Česká televize

David Švehlík a Táňa Vilhelmová v seriálu Já, Mattoni

Seriál vznikal na základě literární předlohy Dravec Mattoni autorů Bohuslava Machka a Marie Dolejší. Už v devadesátých letech podle ní scénář připravil Petr Zikmund.

Najbrt sdělil, že cílem popisovaných událostí není úplná historická přesnost reálií. „Je to sice dobové vyprávění, ale v jeho středu je člověk, Mattoni,” podotkl s tím, že už samotná kniha dějinné nepřesnosti obsahuje.

Natáčelo se od října 2014

Samotné natáčení pak odstartovalo až v říjnu 2014. Na projekt se dlouhodobě hledaly peníze. Jeho rozpočet na konec přesáhl sto miliónů korun. „Vypadá to jako závratná částka, ale věřte mi - v naší branži to není velká suma,” shrnul Najbrt, mimo jiné režisér úspěšného filmu z 2. světové války Protektor.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Otec se synem. David a Alois Švehlíkovi

„Mám tedy s čím srovnávat. Každá epizoda je vlastně takový malý historický film,” dodal.

Seriál zasahuje dlouhý časový úsek od druhé poloviny 19. století až do roku 1910 a odehrává se nejen v karlovarském regionu, ale i v Praze, vídeňském Schönbrunnu nebo ulicích tehdejšího New Yorku.

Ve snaze šetřit štáb natáčel hlavně v České republice. Interiéry mimo jiné na Konopišti, exteriéry třeba v Kroměříži.

Foto: KVIFF

Táňa Vilhelmová

V režii Marka Najbrta se v něm objeví přední čeští herci, Alois a David Švehlíkovi, Tatiana Vilhelmová, Anna Geislerová, Taťjana Medvecká, Vladimír Kratina, Norbert Lichý, Vladimír Javorský a mnozí další.

Reklama

Výběr článků

Načítám