Hlavní obsah

MFF KV: Andrej Babiš jel z kolonády do Puppu na "kradeném" kole

Novinky, Lenka Hloušková

„Jsem na karlovarském festivalu poprvé v životě,” přiznal se v sobotu novinářům ministr financí Andrej Babiš (ANO). Do lázeňského města dorazil už v pátek. Chtěl, jak shrnul, vidět problémy hotelu Thermal v plné zátěži a vyslyšel milé pozvání Jiřiny Bohdalové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš na karlovarské snídani s novináři

Článek

Zástupce médií při sobotní snídani pobavil historkou, jak chtěl být páteční večer na slavnostní akci na Mlýnské kolonádě, jenže kvůli ní nestíhal večeři v Puppu.

„Tak jsem vzal fotografovi kolo. Normálně jsem mu ho ukradl," smál se. Dotyčný majitel bicyklu se podle něj následně ukázal jako schopný běžec. Až do Puppu - tedy něco přes 700 metrů - vedle ministra klusal.

„Ochranka to vzdala, on se držel," žertoval Babiš s tím, že za "ukradené" kolo pěkně poděkoval a v pořádku jej vrátil, večeři pak stihnul.

Oprava Thermalu? Stovky miliónů

Ministr se při své vůbec první návštěvě MFF KV zaměřil také na důkladnou prohlídku hotelu Thermal, který zajišťuje festivalu strategické zázemí. Vůbec se netajil tím, že ho chtěl prodat - s věcnou zátěží festivalu, neboť nechápe, proč má ministerstvo financí něco podobného vlastnit. Jenže prý už pochopil, že v koalici pro to podporu nenajde.

„Je to jako s tou papírnou ve Slovinsku, kterou finance mají také... Ale už jsem pochopil, že Thermal je něco podobného jako Budvar," uvedl s tím, že náklady na jeho opravu se vyšplhají podle předpokladů zhruba na 734 miliónů korun s DPH.

„To je ale odhad vedení hotelu. Věřím, že to půjde za míň," podotkl s tím, že lidé se skutečně o Thermal zajímá jen deset dnů v roce, pak se „vždy hezky natře, vyzdobí, což nestačí”.

 Okna, opláštění, vzduchotechnika

Thermal, vystavěný v roce 1967, je v havarijním stavu už řadu let. Některé jeho části jsou z bezpečnostních důvodů proto veřejnosti nepřístupné.

Podle plánů by se se zásadnější rekonstrukcí mělo začít za rok, tedy po skončení 52. ročníku MFF KV. „V pondělí začne firma, kterou vybereme, s pracemi. Vše musí stihnout do začátku 53. ročníku," doplnil Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel Thermalu Rudolf Mašata při rozhovoru s ministrem financí

V první fázi přijdou na řadu opravy netradičního pláště, oken, vzduchotechniky, elektřiny...  „Vše budeme dělat za plného provozu," upřesnil ředitel hotelu Rudolf Mašata.

Ministr se nijak netají tím, že v nákladech nejsou záměrně zahrnuty výdaje na rekonstrukci ojedinělého bazénu, který je s Thermalem spojen výtahem.

„Je hluboký čtyři a půl metru. Dlouhý padesát metrů. Je ve svahu. Má statický problém," vypočítával závady, jež v minulosti vedly k uzavření oblíbeného areálu pro veřejnost. MF podle něj bazén řešit teď nebude.

„Ptejte se města Karlovy Vary, proč ho nekoupilo za korunu, když jsme jim to nabízeli. Radši si postavili nový,” rýpnul si.

Pozvání od Bohdalové

Na dotaz, zda se chystá také do kina, reagoval: „Ano, na Teorii tygra." Prokázal tak stejný vkus jako premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jenž snímek viděl jen pár dnů před ním. (celá zpráva)

Nicméně Babiš doplnil, že do Varů jej zavedlo především pozvání herečky Jiřiny Bohdalové, která na sobotním ceremoniálu získá Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary: „Byl jsem se na ní před časem podívat v divadle, když jsme si pak povídali, říkala, že jede na festival."

Reklama

Výběr článků

Načítám