Hlavní obsah

Hřebejk o Učitelce: Je to takové Pupendo s příběhem

Novinky, Stanislav Dvořák

Je to takové Pupendo s příběhem, popsal režisér Jan Hřebejk v Karlových Varech své nové drama Učitelka. V pondělí večer tam má premiéru.

Jan Hřebejk na tiskové konferenci ve VarechVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Učitelka je o podlé manipulativní ženě, která zneužívá svého postavení v období pozdního socialismu. Pomáhá jí k tomu všeobecná atmosféra strachu mezi rodiči. Petr Jarchovský v nadsázce poznamenal, že scénář k filmu psal 35 let:  „Obdobný příběh jsem zažil na základní škole a to byl konec 70. let.“

„Téma strachu je současné. Každý zažil třídní schůzku, kde se rodiče pohádali, já myslím, že z toho Petr vytěžil dobrý scénář, kde ty postavy jsou živé,“ míní Jan Hřebejk.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zuzana Mauréry, představitelka učitelky v Hřebejkově filmu

Na Učitelce je nápadné, že se celá odehrává v interiérech a má vizuálně čistý styl, k čemuž skvěle posloužila normalizačně šedivá budova bratislavské televize.

„Bylo to tak napsáno, nešlo o finance,“ vysvětlil Hřebejk, „bylo to napsáno jako v jistém smyslu jako soudní drama. Mně to přišlo jako výzva se toho držet... Měli jsme tam i scénu emigrace, to bylo dramaticky natočené, státní hranice, psi. Ale my jsme to vypustili, mně se ta čistota, ta jednoduchost vlastně líbila.“

„My jsme to začali točit bez velkých ambicí jako slovenský televizní film. To, že se ho chystáme uvést do kin v Čechách, je pro nás bonus z oblasti snů,“ dodal režisér.

Film je dokonale obsazen. Hlavní role se ujala přesná a nádherně zlá Zuzana Mauréry. „Bylo mi jasné už na konkurzu, že ta postava je na jedné straně absurdní a hrozná a zrůdná, ale na druhé straně to bylo pro mě i vtipné, tragikomické. To mě bavilo. Snažila jsem se to udržet na hranici, kde vtip hraničí s něčím velmi nebezpečným. To bylo pro mě jako herečku velmi zajímavé,“ vysvětlila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám