Hlavní obsah

OHLÉDNUTÍ MFF KV: Do Varů dorazili Dafoe, Reno, Kaufman, ale i Kubiš s Mattonim

Novinky, Lucie Sieglová

51. ročník karlovarského festivalu skončil a jako vždy toho bylo hodně. Hodně skvělých filmů, to především. Hodně diskuzí kolem nich i kolem teprve připravovaných projektů. Hodně zajímavých tvůrců. A samozřejmě hodně diváků toho všeho.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér Szabolcs Hajdu převzal Křišťálový glóbus za vítězný snímek 51. ročníku karlovarského filmového festivalu - Rodinné štěstí.

Článek

První velkou hvězdou, která na letošní ročník zavítala, byl herec Willem Dafoe, známý z filmů Grandhotel Budapešť, Antikrist, Pasolini, Četa, Ve stínu upíra, Poslední pokušení Krista, Narozen 4. července a dalších, jenž si během zahajovacího ceremoniálu převzal z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

„Jsem moc šťastný, že jsem tu v Karlových Varech. Film je důležitý, dává nám toho tolik a já jsem velmi hrdý, že můj přínos byl oceněn,“ poděkoval Dafoe. (celá zpráva)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Americký herec Willem Dafoe převzal Křišťálový glóbus

Velké pozornosti se na zahájení dostalo také delegaci k filmu Anthropoid. Ta čítala několik členů včetně Jamieho Dornana (ztvárnil Jana Kubiše), který se po karlovarském festivalovém červeném koberci prošel i loni, rovněž v souvislosti s Anthropoidem, Seana Ellise, Tobyho Jonese či Aleny Mihulové. (celá zpráva)

Snímek následně festival zahajoval, promítal se v několika sálech najednou a dočkal se enormního diváckého zájmu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Delegace k zahajovacímu filmu Anthropoid

Do Karlových Varů dorazila také francouzská hvězda Jean Reno. Ten na festivalu uvedl snímek z roku 1994 Leon, který dle hlasování diváků patřil k nejoblíbenějším z letošního programu.

I on si, v pondělí, převzal ocenění - Cenu prezidenta MFF KV za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. (celá zpráva)

Na tiskové konferenci mimo jiné uvedl, jak rád v České republice, kde mimochodem nyní natáčí, pobývá. „Jsem u vás moc šťastný. Máte výborný, vřelý přístup k životu,“ řekl Reno. (celá zpráva)

„Byl jsem tady loni v létě, jsem tady letos v létě a možná tady budu i příští léto,“ dodal. V České republice v poslední době hodně natáčí, aktuálně ‚velký čínský film s velkými čínskými hvězdami‘.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jean Reno s cenou

Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos světové kinematografii dostal také americký scenárista a režisér Charlie Kaufman, držitel Oscara za scénář k dramatu Věčný svit neposkvrněné mysli (rež. Michel Gondry). Ve Varech představil publiku loňskou novinku - animovaný film Anomalisa. (celá zpráva)

Laureátkou Ceny prezidenta MFF KV za přínos české kinematografii je herečka a česká filmová legenda Jiřina Bohdalová, která mimo jiné ve Varech uvedla film Ucho. (celá zpráva)

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiřina Bohdalová

Představeny zde byly také nové televizní projekty a filmy, které na premiéru teprve čekají.

Velkou pozornost vzbudily první dva díly minisérie Pustina z produkce HBO Europe, diváci ocenili také ukázku ze seriálu Já, Mattoni a o pozornost si řekly filmy Anděl Páně 2 či Tenkrát v ráji.

A o humorné momenty se kupodivu postarali čeští politici. Premiér Bohuslav Sobotka jaksi nechtěně, když mu jeho křeslo v kině uzmula důsledná divačka. (celá zpráva)

A ministr financí Andrej Babiš (ANO), když popisoval, jak „ukradl” fotografovi kolo. (celá zpráva)

Reklama

Výběr článků

Načítám