Hlavní obsah

Filmová nadace vyhlásila vítěze scenáristické soutěže. Nejvíce zaujal Epsteinův Tatar

Novinky, Lucie Sieglová

Filmová nadace v pondělí na karlovarském festivalu vyhlásila vítěze scenáristické soutěže. Prvenství přisoudila Marku Epsteinovi za scénář s názvem Tatar, pomyslné druhé místo obsadila Kristina Dufková (Dobrá hodina) a třetí Kristián Suda (Kryštof). Za svá díla si autoři odnesli šeky na 300 000 Kč, 250 000 Kč a 200 000 Kč.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vítězům scenáristické soutěže Marku Epsteinovi, Kristině Dufkové a Kristiánu Sudovi předali šeky Ivo Mathé, Petr Tichý, Martin Chalupský a Helena Uldrichová.

Článek

Výsledky soutěže, jíž se letos zúčastnilo 120 autorů, mezi nimi 78 profesionálů z oboru, vyhlásili předseda výboru nadace Ivo Mathé, předseda správní rady Filmové nadace a generální ředitel Barrandov Studia Petr Tichý, člen správní rady Filmové nadace a ředitel komunikace RWE v ČR Martin Chalupský a vedoucí Filmového centra České televize Helena Uldrichová.

„Není prý horší otázka než se zeptat scenáristy, o čem je jeho scénář, protože na to potřeboval přes sto stran. Tak já vám to asi nebudu vyprávět, ale v kostce je to příběh z roku 1968 o jednom zapomenutém ruském regulovčíkovi (dopravní policista řídící provoz v křižovatce – pozn.) na jedné malé křižovatce u jednoho malého města,“ řekl Epstein.

„Tatar Marka Epsteina je psychologickým dramatem odehrávajícím se na pozadí velkých dějinných událostí srpna 1968. Propojuje nadčasové lidské příběhy s historickou realitou,“ uvedl k letošnímu vítěznému námětu Ivo Mathé a přidal popis dalších oceněných scénářů: „Kristina Dufková v Dobré hodině rozvíjí jeden z vedlejších motivů románu Babička Boženy Němcové, zatímco Kryštof od Kristiána Sudy je střípkem ze smutné části naší poválečné historie, avšak pravdivým a ideologicky nezkresleným.“

Všechny oceněné scénáře tematicky čerpají z české historie a jde o dramata. Ta žánrově převažovala. Výbor nadace ve složení Ivo Mathé, Edgar Dutka, Ivo Trajkov, Jaroslav Sedláček a Tomáš Baldýnský opět hodnotil bez znalosti jmen autorů.

Po předání byl zároveň vyhlášen další ročník soutěže. Termín uzávěrky přihlášek je 28. února 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám