Hlavní obsah

Primátor hodnotí festival pozitivně

Právo, Rudolf Voleman

Velmi dobře hodnotí letošní právě skončený 51. ročník Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech primátor města Petr Kulhánek (KOA). Jako rušnější oproti minulým letům vnímají letošní ročník MFF strážci zákona.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zájem o festival byl jako už tradičně obrovský.

Článek

„Hodnotím letošní ročník festivalu velmi dobře,“ uvedl Kulhánek. „Pro mě osobně kvůli tomu, že jsem viděl za poslední léta nejvíce filmů, a hlavně žádný špatný,“ vysvětloval primátor, který na červeném koberci před hotelem Thermal přivítal největší hvězdy MFF.

Nejdříve filmového a divadelního herce Willema Dafoa známého kupříkladu z filmů Četa nebo Poslední pokušení Krista a později amerického scenáristu Charlieho Stuarta Kaufmana, který na festivalu uvedl film Anomalisa. Oba obdrželi na karlovarském festivalu Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii.

„V průběhu festivalu se nic nestalo, pokud nepočítám několik stížností na rušení nočního klidu a dopravu,“ pokračoval v hodnocení Kulhánek.

„Stížností ale bylo méně než jiné roky. Festival měl rovněž vynikající atmosféru, ačkoli po tom loňském kulatém 50. ročníku se očekávalo, zdali se ten běžný 51. ročník dokáže přiblížit, ale z mého pohledu určitě ano. Počasí vyšlo celý týden úplně nádherné, takže jsem naprosto spokojený,“ konstatoval.

 Spokojené město

Mezi nejzajímavější snímky zařadil primátor hned tři filmy. „Mám velké trio filmů, a to jsou Julieta od Almodóvara, Paterson od Jima Jarmusche a Malá sokolnice, na autora si nevzpomenu, ale je to americký snímek z Altaje z Mongolska. Takhle tyhle tři snímky byly pro mě nejsilnější,“ prozradil Kulhánek, pro kterého bylo, tedy co se týká festivalových hvězd, největším zážitkem setkání s Jiřinou Bohdalovou na Večeru České televize.

„Zjistil jsem, že je neskutečně plná elánu. Je to velmi příjemná ženská, dříve jsem se s ní nepotkal, tak pro mě byl opravdu pěkný zážitek setkání s ní,“ přiznal primátor, který si pochvaloval rovněž všechny akce, které město pořádalo.

 Policie měla práci

Karlovarští policisté průběh MFF hodnotí jako rušnější oproti předešlému ročníku. „Během festivalu jsme řešili jen v lázeňské části města poblíž festivalových stanů kolem třiceti přestupků zejména majetkového charakteru, ale také například výtržnosti nebo rušení nočního klidu,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Kateřina Krejčí.

„Policisté prošetřovali také jedenáct trestných činů, kdy se nejčastěji jednalo o krádeže, zatajení věci nebo výtržnictví,“ pokračovala. „Z velké části měli na krádežích nebo zatajeních věci podíl i samotní poškození návštěvnici festivalu, kteří si na své věci nedávali dostatečný pozor a ponechávali je odložené bez dozoru,“ uzavřela Krejčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám