Hlavní obsah

Festivalový Večer kraje byl tentokrát ve znamení bublinek

Právo, Rudolf Voleman

Ve znamení bublin a bublinek se nesl letošní večírek Karlovarského kraje, který kraj pod názvem Bubble Party uspořádal v rámci 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech ve čtvrtek večer v odbavovací hale mezinárodního letiště v Olšových Vratech.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dámy u dezertů

Článek

Prezident festivalu Jiří Bartoška v úvodu večírku připomněl, že letos festival slaví 70. výročí, kdy diváci poprvé v Karlových Varech vkročili do festivalového kina.

„Jsem rád, že snahy ze začátku 90. let přemístit festival do Prahy nedopadly dobře,“ uvedl Bartoška a popřál všem včetně hejtmana Martina Havla (ČSSD) příjemnou zábavu.

 Bubliny, bublinky

Ve středu odbavovací haly karlovarského letiště stála velká číše na šampaňské, nad kterou se vznášely bublinky s logem festivalu a kraje. „Proč se Večer kraje jmenuje tak, jak se jmenuje, někdy důvod nemá, takže letos je téma Bubliny, bublinky,“ vysvětlila vedoucí odboru kanceláře hejtmana a vnějších vztahů Lydie Stráská.

„Od toho se odvíjelo všechno další, včetně programu s bublinářem,“ pokračovala vedoucí hejtmanovy kanceláře. „Hlavní sponzor našeho večera je společnost Bohemia Sekt. Ústředním motivem je sklenička, z které vycházejí bubliny. Takže to byla taková letní bublinková párty,“ dodala Stráská.

Každý Večer kraje doprovází koncertní vystoupení. „Vždy máme hlavní vystoupení, které by mělo vždy směřovat k tématu,“ uvedla vedoucí kanceláře hejtmana. Tentokrát vystoupili protagonisté muzikálu Děti ráje.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ve znamení bublinek

Vloni byl krajský večírek ve znamení jedlých květin, rok před tím byl černobílý, ještě o rok dříve se cestovalo časem, také se večírek topil v čokoládě, anebo si propůjčil barvy léta.

 Výborná zmrzlina

Připravené menu, které připravila společnost Zátiší Catering Group, bylo opravdu reprezentativní. Z hlavních jídel nechyběl třeba Flap steak, tedy steak z hovězího pupku, s uzeným celerovým pyré a pak choi – thajským zelím nebo třeba špenátové kroupeto s parmezánem a hlívou ústřičnou.

Děvčata roznášela na špejli parmskou šunku s olivou a ančovičkou nebo hovězí rolku s foie gras. V kornoutcích Filo pak nabízela marinovaná kachní prsíčka či kozí sýry s fíky a také tataráček z lososa.

„Před lidmi připravujeme hovězí Sawarak s omáčkou z pečených paprik a rukolou,“ uvedl Richard Vála z cateringové společnosti. Mezi dezerty dominovala zmrzlina vyráběná před hosty na mrazicí desce z vlastní směsi smetany svařené s cukrem a vanilkovými lusky, která byla s čerstvým ovocem rolována do ruliček.

 Pomohli sponzoři

Kraj pozval na svůj festivalový večírek zhruba pět set lidí. Pozvánky podle Stráské směřovaly napříč regionem.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dorazil i Jiří Bartoška

„Prioritou byli naši zastupitelé, poslanci, senátoři a potom rovněž regionální organizace, ať už firmy nebo naše organizace,“ vysvětlila vedoucí hejtmanovy kanceláře s tím, že náklady na pořádání večírku jsou každým rokem zhruba stejné, na úrovni 700 tisíc korun.

„I letos se nám podařilo zajistit sponzory, jsou k nám stále vstřícnější, takže půlka je hrazena sponzorsky,“ prozradila Stráská, která si pochvaluje prostory letiště pro pořádání oslav, které nabízí i možnost být venku pod širým nebem.

Reklama

Výběr článků

Načítám