Hlavní obsah

Londýnská parta hic vyrazila do Varů na Anthropoid. Uspěla?

Novinky, Kateřina Farná, Festivalový deník

Poslyšte hluboký lidský příběh. Karlovarský festival je na rozdíl od svých ostatních „áčkových“ kolegů od Cannes přes Benátky po Berlinale hlavně a především pro lidi. My jsme pro vás nějaké ty zajímavé lidi našli. A vo tom to je.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Londýnská parta v akci

Článek

Zrovna přijeli a rovnou si to zamířili do fronty na lístky. Manažer ve zverimexu Eamon, řidič metra Donald, svatební koordinátorka Jo. Tři kamarádi z Londýna a s nimi do party poangličtěná Češka Hanka.

Usměvavá Jo drží všechny své palce herci Tomu Hardymu, aby se stal příštím Jamesem Bondem, Eamon upřednostňuje thrillery, Donald má raději historická dramata a Hanka zas černé komedie. Kromě touhy být součástí velkého filmového svátku přijeli pozdravit Hančinu rodinu. Ale vo tom potom, jak se říká.

Nespoiluj!

„Moc bychom chtěli vidět Anthropoid, protože má skvělé obsazení, stejně tak režisér je fantastický. Obávám se, že neseženeme vstupenky na světovou premiéru, ale možná aspoň potkáme herecké hvězdy. Jinak chceme vidět filmů, co to půjde,“ vystřelí bez zaváhání Eamonova partnerka Jo, jaký mají festivalový cíl.

Všichni ostatní přikyvují. Drama o československých hrdinech si nechtějí a nemůžou nechat ujít – poslední šanci mají zítra od 14.00 ve Velkém sále.

„Není to téma, které by v dnešním Londýně nějak rezonovalo, i když známe dokumenty o Anthropoidu z dílny National Geographic. Ovšem tenhle film by to mohl změnit,“ dodává trochu plaše působící řidič londýnského metra Donald.

Z jedné vesnice

S příběhem o atentátu na „řezníka z Prahy“ Reinharda Heydricha je nejlépe obeznámen právě on. Původem Ir neskrývá hrdost, že pochází ze stejného města jako jeden z hlavních hrdinů Anthropoidu, Jozef Gabčík alias Cillian Murphy – z Corku, kde Ken Loach před deseti lety natáčel drama Zvedá se vítr právě s Murphym v hlavní roli.

„I tohle je příběh o boji za svobodu a nezávislost. Možná se to nezdá, ale my Irové a vy Češi máme hodně společného. O parašutistech, kteří se pokusili zabít Heydricha, jsem viděl film ze 70. let. Sice jejich atentát nebyl úspěšný…,“ nadechuje se k další větě, když v tom mu skočí do řeči event manažerka Jo. „Prosím tě, nespoiluj!“ stopne Donaldovo další vyprávění dáma s výraznými brýlemi a šátečkem na hlavě, jak ho nosívala Amy Winehouse.

Občasnou svatební koordinátorku uklidňuju, že česká historie má tuhle událost spolehlivě vrytou v paměti a že skoro všichni víme, jak to celé nakonec skončí.

Hanka svým britským přátelům a manželovi vysvětluje, že se o hrdinných parašutistech Janu Kubišovi a Jozefu Gabčíkovi podrobně učila ve škole. „Všichni, jak jsme tady, se zajímáme o historii. Já hlavně o druhou světovou válku. Vidět náš český příběh v podání cizinců by mohl být zážitek,“ říká Hanka.

Před deseti lety potkala tahle sekretářka v Londýně Donalda. Loni měli svatbu v Karlových Varech – a přestavte si, že Karlovaračka Hanka nikdy předtím na festivalu nebyla.

Zabili Harryho, parchanti

„Podobně jako řada Karlovaráků jsem nechtěla mít s festivalem nic společného, protože když tu normálně žijete a musíte jezdit do práce, tak vás ten mumraj celkem otravuje,“ vysvětluje Hanka s tím, že až její londýnští kamarádi ji přesvědčili, aby vzala karlovarský festival na milost. A je vzala s sebou.

„Loni jsme sem přijeli na svatbu týden před festivalem. Tentokrát jsme ho nemohli minout. Máme na tohle město plno hezkých vzpomínek. Navíc program nabízí filmy, které bychom normálně nikde jinde nemohli vidět. A my se nebojíme experimentovat,“ dodává šéf zverimexu Eamon. Sám se těší se na dobrý thriller nebo nějakého mladšího Tarantina.

Hanka by raději sarkasticky černou komedii. „To bychom měli vyrazit na Švýcarák. Slyšela jsem, že nám zabili Harryho Pottera,“ směje se Jo. No zabili vám ho jak Kennyho v Southparku, ti parchanti! Teda tak trochu...

Reklama

Výběr článků

Načítám