Hlavní obsah

Kolo parmazánu i uzená kachní prsa ozdobí festivalovou párty

Právo, Rudolf Voleman

Čtyřicet pět kilogramů vážící kolo pravého italského parmazánu, podomácku uzená kachní prsa nebo selátko plněné masovou směsí s bylinkami budou hlavními gurmánskými ozdobami zahajovací párty 51. ročníku Mezinárodního filmového festivalu (MFF) v Karlových Varech.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Kuchaři s parmazánem

Článek

Uskuteční se v pondělí večer v hotelu Thermal. Pro dvanáct set hostů ceremoniálu a diváků projekce prvního snímku Anthropoid o atentátu na Reinharda Heydricha bude připraveno kolem 2600 porcí teplého jídla.

„Loni jsme měli sušenou španělskou šunku, letos máme originální italské čtyřiadvacet měsíců sušené kolo parmazánu,“ poznamenal šéfkuchař karlovarského hotelu Thermal Břetislav Benda.

Oblíbená klasika

„Vyrábí se v severní oblasti Itálie, a to výhradně z mléka krávy krmené a vychovávané v oblasti mezi Parmou, Modenou a na jih od Mantovy. Každý kilogram vyrobeného sýru potřebuje průměrně šestnáct litrů mléka,“ prozradil šéfkuchař, který si nechal kolo sýra přivézt přímo z Itálie.

„K parmazánu budeme samozřejmě podávat různé antipasty, třeba z naložených hub, tříbarevných nakládaných oliv a nakládaného česneku,“ pokračoval.

Zatímco parmazánové kolo se bude podávat v hotelové restauraci, v proskleném sále u vchodu hotelu budou kuchaři nabízet hlavně dobroty z české kuchyně. „Pan Bartoška českou kuchyni preferuje,“ poznamenal Benda.

„Naložili jsme vodňanská kachní prsa do pomeranče a bylinek a pak jsme je nechali u řezníka dlouho vyudit na 78 stupňů,“ popisoval šéfkuchař s tím, že se budou podávat s kedlubnovým zelím a bramborovo-slaninovými babyknedlíčky.

„Prezident festivalu je již ochutnal a byl z nich doslova unesený,“ dodal Benda.

Staročeský guláš i plněná selátka

Chybět nebudou ani další české speciality. „Připravovat budeme i staročeský guláš, do kterého dáváme české klobásy. Plněná selátka budeme filírovat přímo před hosty,“ prozradil šéfkuchař. Kuchyně připraví rovněž tři tisíce jednohubek.

„Od sýrových pralinek po houbové koule s rýží. Dále jsme připravili i molekulární kuchyni – například italské lečo, které jsme jako želé kuličky vložili do pizza chleba,“ dodal Benda s tím, že cukrárna chystá dva tisíce minidezertů v pěti variacích. „Jsou to kupříkladu pralinky, profiterolky nebo makronky,“ upřesnil.

V hotelové restauraci bude větší část rautu. „Budeme zde podávat filátka ze sivena alpského pečené v papilotě. Opět budeme mít krkovičky prasátka z biochovu, které budou nakládané v jablkách. Potom budeme podávat houbové gnocchi s portobelo omáčkou a rukolovou trávou,“ vyjmenovával Benda.

„Chybět nebude ani originální thajské kari s jasmínovou rýží,“ prozradil. „Ochutnal je prezident Bartoška a rovněž mu velmi chutnalo,“ dodal Benda.

„Pít se bude šampaňské Möet Chandon, pivo Lobkowicz, Korunní minerálka a víno Marcinčák,“ sdělil Benda s tím, že hosty bude obsluhovat pětatřicet číšníků a v kuchyni bude připraveno kolem čtyřiceti kuchařů.

Reklama

Výběr článků

Načítám