Hlavní obsah

Ve Varech bude soutěžit i rodinný film z Montrealu

Právo, Zbyněk Vlasák

V kanadském snímku Pořád spolu režiséra Jesseho Kleina, který bude letos soutěžit na karlovarském festivalu o Křišťálový glóbus, se schází během jedné montrealské noci nepravděpodobná dvojice hrdinů: obtloustlý mladík Chris a sebedestruktivní třicátník Bobby.

Foto: KVIFF

Režisér Jesse Klein se věnuje také filmové kritice.

Článek

Chris má problémy s nadváhou, a je i kvůli tomu terčem ataků ze strany svých vrstevníků. Možná ale ještě víc než jeho hmotnost ostatní provokuje jeho nekomplikovaná, otevřená povaha.

„Ve středu našeho filmu stojí mladý muž, který se nebojí ukázat své city světu,“ říká režisér Jesse Klein. „Jenže je zároveň příliš dychtivý, a setkává se proto s cynickým výsměchem a co hůř – s psychickým a fyzickým týráním. Jeho vzhled od něj ostatní odhání. Přesto se snaží dál být dobrým člověkem.“

Dva hrdinové a jeden noční tah

Jednomu takovému fyzickému napadení přihlíží přes okénko svého auta i třicátník Bobby, nevydrží to a vyrazí Chrisovi na pomoc. Tahle neobvyklá dvojice pak spolu stráví jednu dlouhou a výživnou noc, která – nejspíš navždy – změní jejich životy.

„Lidé se příliš hlídají a zapomínají, jak důležité může být otevřít se někomu jinému. V Pořád spolu se snažíme ukázat, že to, co dostáváme, když vstupujeme do vztahu s druhými, stojí za ten risk, že budeme vypadat hloupě, že nám bude třeba i ublíženo,“ říká Klein.

Brzy je nám jasné, že si obě hlavní postavy na začátku ty role rozdělily špatně. Že to není Chris, ale rozvedený otec Bobby, kdo potřebuje zachránit. Že jeho noční tahy montrealskými bary a večírky, kde ho, zdá se, všichni už znají, jsou jen voláním o pomoc.

„Ve filmu ukazujeme, jací my lidé opravdu jsme: vystrašení, opatrní, osamělí, ale že se taky snažíme být velkorysí, silní, milující. Právě tím, že opravdu poznáme a přijmeme osoby ve svém okolí, že je zahrneme do svého světa, můžeme nakonec poznat i sami sebe,“ dodává Klein.

Pořád spolu je dalším dokladem obecného trendu při výběru snímků do hlavní soutěže karlovarského festivalu: jednak jde o pozoruhodný druhý celovečerák talentovaného režiséra, kterého si letos všimli i na Berlinale (zařadili ho do programu Berlinale Talents), a zároveň je to malá produkce, skoro prý až rodinný film. Bobbyho si totiž zahrál režisérův bratr, herec Joey Klein, a Chrise jejich dlouholetý kamarád, taktéž už na svůj věk docela zkušený herec Jesse Camacho.

Jejich Pořád spolu bude mít ve Varech světovou premiéru 7. července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám