Hlavní obsah

OHLÉDNUTÍ MFF KV: 5 největších filmových zážitků z Karlových Varů

Novinky, Stanislav Dvořák

Karlovarský festival skončil a každý si z něj odváží nějakou tu „srdcovku“. Editor kulturní rubriky Stanislav Dvořák pro vás sepsal 5 nejsilnějších osobních filmových zážitků.

Foto: A-Company CZ

Zlá učitelka Zuzana Mauréry

Článek

Učitelka

Novinka režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského se odehrává v osmdesátých letech v Bratislavě, kde jedna soudružka učitelka využívá atmosféru strachu a terorizuje své okolí různými příkazy. Kdo se nesnaží zavděčit, toho vysoce postavená soudružka klepne přes prsty.

Hlavní postavu hraje výborná Zuzana Mauréry. Už její vzhled a gesta film dodávají filmu polovinu bodů. Jde o nepříjemný dobový typ, který by se dal shrnout jako „kudrnatá trvalá, hnědé punčocháče, přetvářka a jedovaté poznámky“.

Pustina

Foto: HBO Europe, Nikolas Tušl

Zuzana Stivínová v hlavní roli

Další zážitek není film, ale televizní série. Pustina přesto byla uvedena na filmovém festivale. Ve světě je už běžné, že kvalitu kritici hledají spíše v televizích než v Hollywoodu, který bezmyšlenkovitě chrlí akční fantasy a pokračování různých pokračování. Dorazil trend kvalitních „filmových“ seriálů s pečlivě a pomalu zpracovanými scénáři i do ČR?

Příběh starostky malé obce pod Krušnými horami, kterou ohrožují plány na těžbu uhlí, šikovně buduje napětí a rozkrývá temnější stránky obyvatel sychravého zapadákova. V Karlových Varech jsme viděli jen začátek seriálu, ale vypadal dobře. Jak se příběh rozvine, zjistíme později na stanici HBO.

Malá sokolnice

Foto: kviff.com

Malá Sokolnice

Tato doku-pohádka přinesla na festival závan poetična a pozitivního myšlení. Britský dokumentarista Otto Bell navštívil mongolské pohoří Altaj a natočil tam emotivní příběh o  dívence Aisholpan, která se rozhodla pokračovat v rodinné tradici sokolnictví. Rodiče jí nebrání, má to však háček. Podle tamních tradic holčičky lovit nemohou, rada starších proto jasně vyjádří svou nevoli. Svéhlavá Aisholpan trénuje dál a přihlásí se do turnaje sokolníků.

Diváci v Karlových Varech se nechali okouzlit mongolskou přírodou a svéhlavou holčičkou stejně jako v Sundance a z Malé sokolnice se stal festivalový hit.

FC Roma

Foto: kviff.com

Ve třetí lize to žije. Fotbal občas skončí rvačkou.

Dokument FC Roma Rozálie Kohoutové a Tomáše Bojara rozesmál nekorektním humorem, i když rozebírá vážné otázky. FC Roma je amatérský fotbalový tým z Děčína, který figuruje ve třetí lize a předchází ho divoká pověst. V tisku se psalo o tom, že s ním ostatní nechtějí hrát, protože v minulosti vyvolával bitky. Oni tvrdí, že konflikty provokují ti druzí.

Na hřišti běžně padají rasistické výkřiky jako „Hitlera na vás“, film ale dostává velmi ironický nádech, když sleduje, jak rasismus zahnízdil mezi samotnými Romy. Padá z nich jeden rasový stereotyp za druhým a publikum se baví.

V paprscích slunce

Foto: kviff.com

Oslavy milovaného vůdce v KLDR

Režisér Vitalij Manskij přivezl relativně originální dokument V paprscích slunce o KLDR. Ve filmu neuvidíte zabíjení, koncentrační tábory ani hladomor, přesto z něj mrazí. Jakoby mimochodem ukazuje brutální psychický tlak na severokorejské děti, vymývání mozků v nejdrsnějším kimovském stylu.

Severokorejci předložili povinný scénář filmu, ale Manskij nechal kameru zapnutou i po oficiálním natáčení, čímž se celá složitě budovaná maškaráda rozpadla. Smutně legrační podívaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám